Újabb sajtóközlemény érkezett – Április 11-ig kijárási korlátozás van érvényben

Újabb sajtóközlemény érkezett – Április 11-ig kijárási korlátozás van érvényben

Dr. Kovács Ferenc polgármester a veszélyhelyzet lejártát követően elrendelt Kormányzati és önkormányzati intézkedésekről az alábbiakban tájékoztatja a lakosságot:

A Kormány március 28-ától április 11-ig tartó kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére. Lakóhelyünket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. a kijárási korlátozás részletszabályai Kormányrendeletben érhetők el.

Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek. Nyilvános helyeken, közterületeken másfél méteres távolságot kell tartani. A 65. év feletti idős emberek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat, ebben az időszakban mások ezeket a helyeket nem látogathatják.

A korlátozás betartását városunkban a Rendőrség ellenőrzi a közterület-felügyelettel együttműködve a piacokon és vásárokon. Ezeken a helyeken az ott dolgozókon kívül 09.00 óráig csak 65 éven aluliak, 09.00-12.00 óráig csak 65 év felettiek, 12.00 óra után csak 65 éven aluli vásárlók tartózkodhatnak. Az árus a jogosultságát a helypénzért kapott nyugtával vagy a vállalkozói igazolvánnyal vagy kistermelői igazolvánnyal igazolhatja. Ennek be nem tartása szabálysértésnek minősül.

Tájékoztatjuk a kertes házban élőket, a kerti hulladék szabadtéri égetése tilos. A hobbikertek tulajdonosait a kijárási korlátozásról szóló Kormányrendelet értelmében arra kérjük, hogy otthonukból kiskertjeikbe még a tavaszi kerti munkák elvégzése végett se induljanak el.

A kijárási korlátozással kapcsolatban elrendelt intézkedések köréből kiemelve a kisgyermekes családokat arról tájékoztatjuk a szülőket, hogy az óvodáink, bölcsődéink fenntartói döntés értelmében továbbra is napközbeni ügyeletet biztosítanak, az intézmények a szülőket óvoda bölcsőde látogatási igazolással látják el a legközelebbi gondozási munkanapon, amelyet a rendőr vagy katonai rendész részére felmutathatnak.

Az otthon lévő gyermekeknek fontos a mozgástér, rövid ház körüli séta a szülőkkel, másoktól 1,5 méter távolságot tartva indokolt lehet, de a csoportosulást ez esetben is kerülni kell.

A kutyatulajdonosok az állat szükségleteihez mérten, rövid ideig sétáltassák csak a kutyákat, a kutyafuttatókat, ahol csoportosulhatnak, kérjük kerüljék.

A szűk családi körben rendezett házasságkötések továbbra sem maradnak el, a Polgármesteri Hivatal elektronikus úton küld igazolást a házasulandóknak, amelyet ellenőrzéskor felmutathatnak. A kijárási korlátozás a szűk családi körben tartott temetésen való megjelenésre nem vonatkozik, a városban a temetkezési szolgáltatások működnek, a temetéseket megtartják.

A szülői jogok és kötelezettségek gyakorlását indokoltnak tartja a jogszabály, például a gyermek láthatás miatti felkeresését továbbra is lehetségesnek tartjuk. Ugyancsak felkereshetők indokolt esetben a beteg, idős, gondozásra szolgáló szülők, nagyszülők, segítségre szoruló, de már a szülőktől külön élő mozgásukban korlátozott nagykorú gyermekek is. Azonban egy esteleges rendőri ellenőrzés során utólag is kontrollálhatja a rendőrség a kijárási tilalom alatt tett nyilatkozat valóságtartalmát és élhet a szabálysértés miatt kilátásba helyezett szankciókkal, ha bebizonyosodik, hogy indokolatlan volt a tilalom megszegése.

A legszükségesebb, halaszthatatlan hatósági ügyek továbbra is intézhetők a hivatalokban, ha a személyes megjelenést igényel az ügyintézés. Ugyanez igaz a banki, pénzügyi, biztosítási, postai szolgáltatásokra.

A kijárási korlátozás során indokolt lehet a lakhely elhagyása többek között munkavégzés, hivatali kötelezettség teljesítése miatt, élelmiszer, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz vásárlás, egészségügyi ellátás, szolgáltatás igénybevétele, drogériák, háztartási tisztítószert áruló üzletek, állateledel és takarmányboltokban történő vásárlás céljából. Ugyancsak indokoltnak számít a benzinkutak tankolási célú felkeresése, a dohánytermékek vásárlása. A hölgyek és az urak a legindokoltabb esetben felkereshetik fodrászukat, manikűrösüket és a tisztítási, higiénés szolgáltatások is igénybe vehetők. Ha elromlik az autó vagy kilyukad a kerékpárbelső, az autót, biciklit továbbra is elvihetik szervízbe. Indokolt a kijárás az állatok ellátása, állatorvosi rendelő és állatkórház látogatása céljából.

Bár a jogszabály szerint a munkáltatóknak nem szükséges igazolást kiadni a munkavállalók részére munkába járáshoz, azonban a rendőrség ellenőrzését megítélésünk szerint segíthetik azzal a munkáltatók, ha adnak ki ilyen igazolást.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a koronavírus okozta járványügyi helyzetben is kötelességének tekinti, hogy a segítségre szoruló városlakókról gondoskodjon, mindennapjaikat segítse, így a veszélyhelyzet során elrendelt valamennyi polgármesteri hatáskörben meghozott eddigi intézkedést az önkormányzat fenntart.

Az Operatív Munkacsoport szükség esetén további helyi intézkedésekre tesz javaslatot. Valamennyi eddig kiadott, a járvány megfékezésének érdekében hozott helyi intézkedéseket tartalmazó sajtóközleményünk elérhető városunk hivatalos weboldalán: https://www.nyiregyhaza.hu/

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester megbízásából:

Dr. Kása Brigitta aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője