Friss sajtóközlemény érkezett: szigorítások és hatósági ellenőrzések

A Polgármesteri Hivatal kereskedelmi hatósága a rendőrséggel együttműködve szeptember 22-étől folyamatosan végzi a hatályos maszkviselési szabályok betartásának ellenőrzését a városban működő vendéglátó üzletekben, nagyobb kereskedelmi központokban.

A város több pontján, így a szálláshelyeken működő vendéglátóhelyeken és Sóstógyógyfürdőn lévő közkedvelt éttermekben, valamint a Tesco, a Nyír-Pláza és a Korzó bevásárlóközpontokban működő üzletekben ellenőrizte a hatóság a maszkviselési előírások betartását. Mindösszesen több mint 120 kereskedő és vendéglátóhely ellenőrzése történt meg. Az első héten még találkoztunk olyan üzemeltetővel, ahol nem viselték a maszkot vagy azt nem a megfelelő módon (orrot és szájat eltakarva) viselték, azonban a későbbi ellenőrzések alkalmával ez is kedvező tendenciát mutatott. Annak ellenére, hogy a kereskedők, vendéglátók ismerték az előírásokat, 22 esetben figyelmeztetés alkalmazására került sor.

A bevásárlóközpontokban az ellenőrzéseket a rendőrséggel közösen végeztük, akik a vásárlók körében a maszkviselési szabályok megszegése miatt feljelentést tettek, vagy figyelmeztetést alkalmaztak.

Az ellenőrzések érintették a szórakozóhelyek 23 órakor történő bezárására vonatkozó kötelezettségek betartását is. Ezzel összefüggésben 4 belvárosi szórakozóhellyel kapcsolatban került sor intézkedésre.

A szórakozóhelyek korai bezárása után a hatóságok azt tapasztalták, hogy a vendégek egy része a közterületeken folytatja az esti „kikapcsolódást”. Emiatt a közterület-felügyelet és a rendőrség a Kossuth tér, Szabadság tér, Búza tér, Árok utcai játszótér, Dob utcai játszótér, Holokauszt emlékmű, a lakótelepek játszóterei, kondiparkjai, a Bujtosi Városliget, Sóstógyógyfürdő, a Tiszavasvári úti Kalandpark körzetében több éjszakai ellenőrzést is végzett. A rendőrég különböző szabályértések miatt 71 esetben, míg a közterület-felügyelet 101 estben kényszerült valamilyen intézkedés foganatosítására. Az intézkedések között figyelmeztetésre, helyszíni és közigazgatási bírság kiszabására is sor került különböző szabálysértések miatt.

Hétfőtől újabb szigorítás lépett életbe a vendéglátó-, és szórakozóhelyeken a maszk kötelező használatára vonatkozóan.

A Kormányrendelet értelmében:

Az olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni. A vendéglátóüzletben vendégként tartózkodó személy a vendéglátóüzlet asztalánál ülve, vagy ha a vendéglátóüzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles a maszkot viselni.”

Ez tehát azt jelenti, hogy a bevásárlóközpontok étkezdéiben – a tényleges étkezés, és az ital elfogyasztásának időtartamától eltekintve – folyamatosan viselni kell a szájat és orrot eltakaró védőezközt. Az éttermekben is csak az étkezés, italfogyasztás idejére vehető le a maszk és a legkisebb büfékben is kötelező azt a személyzetnek is viselni. A szabályok betartatása a vendéggel az adott hely üzemeltetőjének a kötelessége, ami azt jelenti, hogy a vendéget fel kell szólítania a maszk használatára. Ha ez nem jár eredménnyel, a vendéget távozásra szólítják fel. A rendőrség és a kereskedelmi hatóság is ellenőrzi a szabályok betartását és a korábbinál súlyosabb büntetéseket alkalmazhatnak. A legenyhébb szankció a figyelmeztetés, azonban a hatóság 100.000 Ft-tól egymillió forintig terjedő bírságot is kiszabhat és az üzletet akár 1 naptól-1 évig terjedő időtartamra is bezárathatja.

Az operatív munkacsoport továbbra is kér mindenkit a védelmi intézkedések felelősségteljes betartására magunk és embertársaink egészégének megóvása, a vírus terjedésének lassítása érdekében. A csoportos összejövetelek, bulik szervezése nem ajánlott a járványhelyzetben, hiszen azok tovább növelik a kontaktusok számát és a fertőződés lehetőségét.

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester megbízásából:

Dr. Kása Brigitta aljegyző,

az operatív munkacsoport vezetője