Friss pékáru vasárnap?

Az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvény jelentősen befolyásolja a pékségek munkáját. Március 22-étől a 200 négyzetméteresnél nagyobb üzletek már nem lehetnek nyitva, így ezek a kereskedelmi egységek nem is rendelnek pékárut. A törvény szerint vasárnap azok a péküzletek nyithatnak ki reggel 5-től 12 óráig, amelyek kizárólag pék- és tejterméket árusítanak. Persze a péküzletek jó részében megtalálhatók például a cukrászati termékek és az üdítőitalok is, viszont ezek árusításáról nem éri meg lemondani a vasárnapi nyitás érdekében.

ELŐNYBEN AZ „ALBÁN” PÉKSÉGEK

Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke elmondta, ezzel egyértelműen azok a külföldi tulajdonú péküzletek járnak jól, amelyek eddig is csak pék- és tejtermékeket árultak. Ezért bízik abban, hogy a törvényt még módosítják a magyar pékségek versenyképessége érdekében.

TOVÁBBRA IS SÜTNEK SZOMBATON

A Magyar Pékszövetség alelnöke hangsúlyozta, a pékségekben az új körülmények között is lesz szombati műszak, hogy kiszolgálják a vasárnap nyitva tartó megrendelőiket, létszámleépítésről nincs szó. Persze így vasárnapra jóval kevesebb terméket szállítanak, és a rezsiköltségek miatt kisebb haszonra számíthatnak. A törvénynek megfelelően a hét utolsó napján friss pékárut a kizárólag pék- és tejtermékeket árusító üzletekben és a mozgóboltokban 5-től 12 óráig, a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben, illetve a piaccsarnokokban vásárolhatunk. A nyíregyházi piaccsarnok március 22-étől vasárnaponként reggel 6-tól 14 óráig lesz nyitva, mert a piacokra nem vonatkozik az új törvényi rendelkezés.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)