Forradalmi szezonnyitás a Sóstói Múzeumfaluban
Fotók: Trifonov Éva

Forradalmi szezonnyitásra készült a Sóstói Múzeumfalu, március 15-én nyitotta meg ismét a kapuit a látogatók előtt. Az ország egyik legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma rengeteg programmal készült a téli szünet utáni nyitó hétvégére. Az ünnepi megemlékezést játékossággal és népi elemekkel színesítették, volt többek között ágyúdörrenés, huszárkodás, kincskeresés és kézműves foglalkozások is.

Az 1848-as eseményeket a Sóstói Múzeumfaluban is megidézték március 15-én. Az időjárás is kedvezett a megemlékezésnek Nyíregyházán, így a skanzen vendégei is igazi tavaszias időben fedezhették fel a programokat. A téli szünet után a tavasz érkezésével egyszerre nyitotta meg újra a kapuit a múzeumfalu, a forradalmi szezonnyitásra pedig számos érdekességgel készültek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Huszárok a szabadságharc idején

Az ostorok csergető hangja mellett még ágyúdörrenést is láthattak a múzeumfalu vendégei. Többek között a híres Kisvárdai Huszár Bandérium is várta a látogatókat, egy interaktív lovastáborral készültek a vendégeknek.

A lovakkal felszerelt csapat megpróbál minden kérdésre a legjobb tudása szerint majd válaszolni az érdeklődőknek. Kicsi gyerekeknek is készültünk, nekik is fogunk egy kézműves foglalkozást tartani, tehát minden korosztálynak szeretnénk az igényeit kiszolgálni. A huszár bandériumunk kifejezetten ebből a célból jött létre, hogy a ’48-as szabadságharcnak a dicső korszakát hitelesen próbálja meg visszaadni és a fiatal gyerkőcökkel is megismertetni. Nem egy egyszerű feladatról van szó, lovakkal dolgozunk, tehát itt mindenre föl kell készülni, de igyekszünk állni a sarat. Az 1848-as forradalom és szabadságharc kapcsán a legtöbb emberben él egy pozitív kép a huszárokról, nagyon helyesen, mert nagyon komoly részüket képezték a haderőnek, illetve komoly feladatokat vállaltak magukra és kivették a részüket, az ütközetekben sokszor a huszárokon múlott egy-egy csatának a kimenetele” – mondta Koszta Zoltán, a Kisvárdai Huszár Bandérium hagyományőrző őrnagya.

Változatos a programok a nyitó hétvégén

Az évadnyitó rendezvényekre mindig rengeteg programmal készül a szabadtéri skanzen és bár a forradalmi hangulatot nehéz megidézni a falusi környezetben, ez is sikerült a szervezőknek.

Szeretnénk azt is megmutatni, hogy az 1848-as időszakban, a 19. században hogyan éltek a falusi emberek, ezért például kézműves tevékenységre is invitáljuk a látogatókat, lehet huszárcsákót, pártát készíteni és ki lehet próbálni a lúdtollal írást is. Büszkék vagyunk arra, hogy Kölcsey Ferenc kétszáz évvel ezelőtt megírta a Himnuszt, mi pedig próbáljuk ki, hogy hogyan is próbálta a lúdtollat forgatni és a tintába mártani, papírra vetni nemzeti himnuszunkat. Nagyon fontos számunkra, hogy mindenki egészséges legyen, ezért fel kell töltődni nemcsak D-vitaminnal, hanem a gyógyteák erejével is, úgyhogy a temetőcsősz portálunkon természetesen gyógyteakóstolásra is van lehetőség. Forradalmi felfedező játékunk kapcsán pedig megismerhetik a forradalom minden egyes mozzanatát, játékunk során pedig megidézett Petőfivel is találkozhatnak, aki átadja azt a jutalmat, amit a helyes válaszokért adunk” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Nyitvatartás a múzeumfaluban

A Sóstói Múzeumfalu minden héten keddtől vasárnapig 9 órától 17 óráig tart nyitva a tavaszi szezonban, majd május elsejétől 10 és 18 óra között várják a látogatókat. Nagy rendezvényre legközelebb március 29. és április 1. között lesz, akkor a falusi húsvéti szokásokat ismerhetik meg az érdeklődők különböző programok keretében.

Kapcsolódó galéria

Márciusi 15-e a múzeumfaluban 2024.