Forgalomellenőrzést tartott a Közterület-felügyelet

A Korzó mellett figyelték az autósok mozgását a Közterület-felügyelet munkatársai hétfő délelőtt. Ott egyértelműen jelzik a táblák, hogy csak engedéllyel lehet áthajtani a Dózsa György utca sétálóutcává nyilvánított részén. Az üzletház oldalában csak várakozni szabad, parkolni már nem. Az egyértelmű jelzések ellenére sok a szabálytalankodó. A táblákra fittyet hánynak az autósok, ha nem találnak szabad parkolót, és ha nem látnak a közelben rendőrt, gyakran rövidítik az utat a sétálón keresztül. Arra azonban nem gondolnak, hogy a törvénymódosításoknak köszönhetően, már a Közterület-felügyelet is kezdeményezheti bírság kiszabását. Ha kamerájukkal felveszik a szabálytalankodást, közigazgatási bírság a jutalom. A Közterület-felügyeletnél azt mondják, pontosan ezért kezdték el a forgalomellenőrzést, mert egyre gyakoribbak a szabálytalanságok a belvárosban.

További képekért kattintson a fotóra!

Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője elmondta: – A Kossuth térre rendszerint behajtanak a járművek, olyanok is, amelyeknek oda nincs engedélyük. A Korzó előtt rendszerint keresztülhajtanak a járművek, ahol szintén nem lehetne keresztülhajtani, engedély nélkül. Igen gyakori a Belső körúton a szabálytalankodás. Ott két helyen is mindkét irányból behajtani tilos van, és csak célforgalommal szabad behajtani a Dózsa György utca, a Selyem utca és a Hunyadi utca között. Gyakori még a Nyár utca és a Dózsa György utca kereszteződésében a szabálytalankodás, pedig itt is táblák jelzik, hol, merre lehet továbbhaladni.

FIX TARIFÁS BÍRSÁGOK

A Közterület-felügyelet vezetője hozzáfűzte, a Stadion utca és Sóstói út kereszteződésében, valamint a Vörösmarty téren is sok a szabálytalankodás, ezért itt is ellenőrizték az autósokat hétfőn. Akik vétettek a szabályok ellen és azt a felügyelet kamerája is rögzítette, 30–50 ezer forintos közigazgatási bírságra számíthatnak. A bírság mértékét kormányrendelet írja elő, azaz fix tarifás. A behajtási tilalom megszegése 30 ezer forintba kerül, aki pedig nem figyel a kötelező haladási irányt jelző táblákra, annak 50 ezer forint a bírság.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: Máté János