Fontos információkat közölt a kormány a vállalati kamatstopról

A hamarosan életbe lépő vállalati kamatstopról osztott meg több fontos információt a kormány a közösségi oldalán. Azt írták: az elhibázott brüsszeli szankciók az európai gazdaságot, így a magyar kis- és középvállalkozókat is sújtják.

Jelentősen nőttek ugyanis az energia-, a beszerzési és a szállítási költségek, emellett sok vállalkozásnak okoz problémát az is, hogy a szankciós infláció miatt nőnek a törlesztőrészleteik. A vállalati kamatstop november közepén lép életbe – hangzott el az M1 Híradójában.

Most, amikor a brüsszeli szankciók miatt egekbe szöktek az energiaárak, elszabadult az infláció, ami a kamatokat is folyamatosan felfelé húzza, egyre nagyobb teher nehezedik a kisüzemekre. A kormány november 15-től megálljt parancsol a kamatemelkedéseknek.

A kormány a vállalkozói kamatstoppal azokat a hazai kis- és középvállalkozásokat védi a kamatemelkedéstől, amelyeknek változó kamatozású, államilag nem támogatott forint alapú banki kölcsöne van.

A kedvezményes időszak november 15-én kezdődik és június végéig tart. Ezalatt a kamatstop egy cégnek átlagosan másfél-kétmillió forinttal, a szektorban pedig összesen 80 milliárd forinttal csökkenti a vállalkozók kiadásait. Vagyis: az érintett kiscégek nyolc hónapon át fizethetik hiteleik után az alacsonyabb törlesztő részletet.

 

Az intézkedés csaknem hatvanezer kis- és közepes vállalkozás körülbelül kétezer milliárd forintnyi hitelállományát érinti. Erről korábban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt az M1-en, aki azt mondta: a közelmúltban több sokk érte a hazai vállalkozásokat.

Az első ilyen volt az energiaáraknak a hihetetlen változása, a második pedig a kamatszint elképesztő megemelkedése volt – tette hozzá.

A kamatstop, amelynek költségeit a bankok viselik, automatikus lesz, vagyis, abba az érintett vállalkozásoknak nem kell bejelentkezniük. 

A hazai vállalkozásoknak a kamatstop csak az egyik segítség, de nem a megoldás a mostani szankciós válságban. A valódi megoldás a kormány álláspontja szerint az lenne, ha a káros szankciók helyett a béke rendezése felé mozdulna el az európai politika” – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A vállalkozások mellett mintegy 350 ezer családnak is védelmet nyújt a lakossági kamatstop, amely idén január 1-én lépett életbe. Az intézkedést nyáron meghosszabbították és november 1-én ki is terjesztették azokra az ügyfelekre, akiknek három vagy öt éves kamatfordulójú jelzáloghitelük van. Ez azt jelenti, hogy a kamatstopnak köszönhetően idén egy család csaknem 300 ezer forintot takarít meg, jövőre az első félévben pedig mintegy 175 ezret.

Forrás: hirado.hu