Folytatódott a Kutatói kerekasztal a levéltárban
Fotó: Szarka Lajos

Pénteken rendezte meg a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei intézménye az aktuális Kutatói kerekasztal-sorozatát Közgyűjtemények a vármegyében címmel. Ezúttal a vásárosnaményi Beregi Múzeumot mutatták be a szakma előtt Nyíregyházán.

A Kutatói kerekasztal rendezvény egy hosszú évekre visszatekintő programsorozat, ahol a múzeumokban, könyvtárakban, valamint levéltárakban dolgozó szakemberek és az új kutatások iránt érdeklődő közönség rendszeresen találkozik. Az eseményeknek az a további célja, hogy felhívják a figyelmet a közgyűjtemények fontosságára és kutatási lehetőségeire. Pénteken a Beregi Múzeum történetét és tevékenységét mutatták be részletesen.

„Nemcsak a levéltárban lehet a múlt írott emlékeit és tárgyi emlékeit kutatni, hanem a múzeumok is nagyon fontos kutatói terepek. Most a vásárosnaményi múzeumot fogjuk megismerni, hiszen a Bereg iránt érdeklődők hozzánk sajnos kevesebb eredménnyel látogathatnak el, hiszen Bereg vármegyéből kevesebb irat áll rendelkezésre” – mondta dr. Mecsei Éva, az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár igazgatója.

A múzeumok hagyományos szerepe elsősorban kutatóhely volt, ahol tudományos kutatások eredményei fogalmazódtak meg és kerültek publikálásra – erről beszélt az eseményen Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója.

„Ma már teljesen másképpen működnek a múzeumok, rengeteg programot szervezünk, rengeteg olyan foglalkozás van akár gyermekeknek, akár felnőtteknek, minden korosztálynak, amelyek olyan tudáselemeket próbálnak átadni a nagyközönségnek, amely a múzeum munkájának az eredménye” – emelte ki Varga János, a Beregi Múzeum múzeumigazgatója.

A már hagyománnyá vált programsorozatnak köszönhetően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár és a térség múzeumai között egyre erősödő és aktív kapcsolat alakult ki az elmúlt évek során. A levéltárban őrzött történeti dokumentumok és iratok fontos forrásai lehetnek a múzeumok kutatásainak és kiállításainak.

„Ezeket az értékeket nemcsak őriznünk kell, tehát a múzeumok szerepe jóval túlmutat azon, hogy csak megőrizzük az értékeket. Ezeket az értékeket éltetni kell a jelenben” – nyilatkozta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

Dr. Baracsi Endre a pénteki rendezvény kapcsán azt is kiemelte, unikális értékeket őriz a Beregi Múzeum, amely meghatározó az identitásunk szempontjából, ezért is kiemelten fontos az értékek őrzése és továbbadása. A Közgyűjtemények a vármegyében sorozat pedig hamarosan folytatódik, azzal a céllal, hogy a kerekasztal-beszélgetések során a levéltárak szakértői és a múzeumi szakemberek közötti párbeszéd révén új kutatási témák és projektek születhessenek, elősegítve a tudományos és kulturális örökség megőrzését és megértését.

Kapcsolódó galéria

Kutatói kerekasztal a Levéltárban