ZOO-Suli – Elindult a regisztráció a Nyíregyházi Állatpark nyári táborába
Fotó: Trifonov Éva / Archív

Elindult a regisztráció a Nyíregyházi Állatpark nyári táborába. A ZOO-Suli célja, hogy a gyermekek bepillantást nyerjenek az állatvilág csodáiba, és a korábban tankönyvben tanultak helyett, itt a tapasztalatok után jussanak új ismeretekhez, valamint felejthetetlen emlékekkel térjenek haza. Az idei első turnus július elsején indul.

A Nyíregyházi Állatpark, mely 2015-ben, 2018-ban és 2022-ben elnyerte az Európa legjobb állatkertje címet, rendkívül különleges állatgyűjteménnyel rendelkezik. Nem véletlen tehát, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki turisztikai látványosságához, évente közel 500.000 vendég érkezik, nemcsak az ország minden részéről, hanem a határokon túlról is. A 35 hektáros tölgyerdőben az itt élő közel 5000 állat természeteshez közeli társas kifutókban látható, földrészenkénti csoportosításban. Ha pedig közeledik a nyár, akkor a hagyományokhoz hűen már javában készülnek a park táborára. A ZOO-Suli résztvevői bepillantást nyerhetnek az állatvilág csodáiba és a korábban tankönyvben tanultak helyett, itt a tapasztalatok után jutnak új ismeretekhez.

– A mai naptól lehet regisztrálni az állatpark Facebook felületén a ZOO-Sulira. Az idei esztendőben úgy döntöttünk, hogy a júliusi hónapban lesz megtartva négy héten keresztül, heti turnusokban, ahogy megszoktuk, napközis jelleggel. Egy héten száz gyermek fog jönni, ők 10 fős csoportokba lesznek beosztva, és állati jó élményben lesz részük, hiszen a kulisszatitkokról és az állatparkunk izgalmas momentumairól is mind-mind hallhatnak majd. Hatalmas szívünk csücske a ZOO-Suli, hiszen több mint 20 esztendeje szervezzük ezt a tábort. Óriási népszerűségnek örvend és be kell valljam, hogy akik annak idején velem kezdtek, több mint húsz éve, már itt dolgoznak – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

A park a ritka és veszélyeztetett fajok tartása, megóvása mellett fontos feladatának tartja az oktató és nevelő munkát. Az állatkert gyűjteményével páratlan lehetőséget nyújt a tanulni vágyó gyerekeknek, hiszen nem csak a hazai állatvilágot, hanem valamennyi kontinens állatvilágát bemutatja.

– Nagyon izgalmas dolog az állatparki pedagógia, hiszen alapvetően tanítunk, ismeretet terjesztünk, de játékos módon és tapasztalatok alapján. Tehát teljesen más például egy kígyóról információkat szerezni egy tankönyvből, mint, hogy megfogjuk azt a hüllőt és megtudjuk például, hogy milyen száraz, szarupikkelyes a bőre – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

A ZOO-Suliban izgalmas, változatos programokkal segítenek felfedezni a Nyíregyházi Állatpark dolgozói az élővilág csodáit és a foglalkozásokkal kívánják gyarapítani az állat- és természetvédelem iránt felelősséget vállalók körét. A regisztráció tehát már elkezdődött, az első turnus július 1-jén indul, ezt követően pedig négy héten át várják a gyerekeket. Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője azt is elárulta, hogy a már közönségkedvenc programok, mint a fóka-show, a papagáj bemutató, vagy a maki erdő, ahol a bátrabb gyerekek gyűrűsfarkú makik között sétálhatnak és akár meg is etethetik őket, rengeteg újdonsággal készülnek. Ahogy fogalmazott, tíz állati program várja a kisiskolásokat, lesznek új bemutatóterek, és ezzel együtt új élmények is.