Folytatódó útépítések kormányzati támogatásból

Városszerte zajlanak az útfelújítások a nagyszabású, ötmilliárd forint keretösszegű támogatásból. Több városrészen is dolgoznak, például a Kacagó és Fenyő utcán, valamint a Futó közben is. A Belügyminisztérium forrásából 2021-ben már 18 utcában épült aszfaltos út és idén is sok helyszínen tervezik vagy kezdték meg a korszerűsítést. (Megjelent a Nyíregyházi Napló augusztus 19-ei számában.)

 

Mint ismert, az önkormányzat ötmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a Belügyminisztériumtól még 2020 végén, ennek előzménye, hogy a városvezetés 2013-tól a tartalékok egy részéből az utak aszfaltozásához szükséges kiviteli terveket tudott megrendelni, ennek köszönhetően épülhet ennyi aszfaltos út a város számos pontján, ahol a lakosság partner volt a fejlesztésben. Így aszfaltozták többek között a Hatház utcát, a Hadobás sort, a Szamóca és a Búvár utcákat.

Több út is épül Borbányán

A 400 méternél hosszabb Kacagó utcán, Borbánya egyik szélső utcájában is dolgoznak a szakemberek. – Közel 250 méter hosszon zárt csapadékvíz-elvezető rendszer épül, aminek egy része elvezető, egy másik része szikkasztó. Feladatunk még az elektromos kiváltás és közvilágítási hálózat építése is, a munkálatok várható befejezése szeptember vége, október közepe – nyilatkozta Löki Zsolt, a Zemplénkő Kft. fő-építésvezetője. Erre a városrészre szintén több forrás is érkezett az ötmilliárd forintos útépítési programból, így három aszfaltos utca is készül. A terület önkormányzati képviselője úgy nyilatkozott, évek óta nagy volt az igény a fejlesztésre. – Nagyon örülünk a beruházásnak, sok levelet kaptam annak érdekében, hogy ezek az utcák készüljenek el. Az egyik legfontosabb a Kacagó, ami egy gyűjtőutca, érinti például a Szőlő utcát és a Szőlő zugot, illetve az Alma és a Csárda utca közötti összeköttetés is megvalósul. Ezáltal a nyírjesiek is könnyebben tudnak akár az iskolához eljutni. A másik Nyírjesen a Jó utca, bár nem hosszú, de sokan laknak ott. Nagyszálláson egy hosszabb, az Apadó utca készül, a Borsos utca folytatásaként megtörténik egy szép fejlesztés – részletezte Bajnay Kornél önkormányzati képviselő.

Rozsrétszőlő: Fenyő utca

Rozsrétszőlőben jelenleg a Fenyő utcában dolgoznak. Az aszfaltos útnak köszönhetően rendezettebb lesz a környezet és most megoldják a csapadékelvezetési problémákat is. Korábban a környéken már megújult az Ösvény utca, ami szintén egy fontos mérföldkő volt a városrész életében. – Most a Fenyő utca van soron, ami azért is fontos, mert buszközlekedés is van. Folytatódott egy régi igénnyel a felújítások sora a Hajlás utcán, ez annyira el volt hanyagolva, hogy még egy villanypózna is állt az út közepén. Most a befejező szakaszhoz érünk, a Fenyő utca összeköti az Ösvény, a Főzde és a Hajlás utcát, így nagyon sokan használják, gyalogosok is – emelte ki az előnyöket Vassné Harman Gyöngyi, a térség önkormányzati képviselője. Löki Zsolt, a kivitelező Zemplénkő Kft. fő-építésvezetője kérdésünkre hozzátette, a Fenyő utca több szakaszból áll és összesen 420 méter hosszú, most zajlik például a tervek szerint előírt új kerítések építése ezeken a területeken. Nagyjából másfél hónap múlva befejeződnek a munkálatok, így várhatóan szeptember közepén már meg tudják építeni az aszfaltréteget is a Fenyő utcán.

 

A Futó köz is készül

 

Közben a város egy másik pontján, a Család utca mögötti Futó közben is dolgoznak, itt szintén aszfaltos út épül. 165 méter hosszan, csapadékvíz-elvezetéssel és padkákkal építenek egy teljesen új utat. – Régi vágya az itt lakóknak, hogy aszfaltúton közlekedjenek. Akik ismerték a korábbi útviszonyokat, tudják, miért fontos. Itt rendezett tulajdoni viszonyok várták a tervezést és az útépítési munkálatokat is. Lakossági hozzájárulásra nem volt szükség, ez pedig könnyebbé tette mind a tervezést, mind az út megépítésének a folyamatát – nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva, az érintett rész önkormányzati képviselője. Az ötmilliárd forintos forrásból további helyszíneken is halad munka, például a Futó köztől nem messze. – 600 méter hosszan kap aszfaltburkolatot a Makay István utca, és járda is épül. Ez egy hosszú, új házakkal beépített szakasz, ahol további házak építése is várható a Korányi kertvárosban, melyet szintén lakossági igények megfogalmazását követően újítunk fel – tette hozzá a képviselő.