Folyamatos megújulásban a Bessenyei Társaság
Megyénk szülötte, Bessenyei György 1772-es Ágis tragédiája a hazai felvilágosodás nyitánya. Bessenyei a filozófus, a költõ, az író, Mária Terézia testõre olyannyira jelen volt az utána jövõ évtizedek emlékeiben, hogy Nyíregyházán nevével jelzett társaságot alapítottak, halála után alig 100 évvel. A kör mai utódánál új elnök, dr. Kührner Éva kezdte el a munkát.

Bessenyeit a vallás és a hit pártolói éppúgy elfogadták példaképnek, mint az antiklerikalizmus hívõi. Életmûve egyetemes, mégis nemzeti irodalom. A megyeszékhely, Nyíregyháza elsõ köztéri szobrát Bessenyei kapta. Városunk nagy tudású és nagy akaratú emberei mindmáig óvják és szeretik írásait, üzeneteit, példáját, világszemléletét, erejét, de még a kétségbeesését is!

 

A mi Bessenyeink

 

A Bessenyei Kör 1898-as megalakítása után 1940-ben Nyíregyházára szállították hamvait – pedig nemigen fordult meg minálunk! 1972-ben az õ nevét vette fel az akkori Tanárképzõ Fõiskola. 1987-ben dr. Bánszki István fõiskolai docens, a késõbbi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója, a felvilágosodás és a francia irodalom kiváló ismerõje és oktatója, a Bessenyei mûvek elszánt népszerûsítõje akarata szerint megalakult a Bessenyei György Irodalmi és Mûvelõdési Társaság. És ma még mindig létezik – és ma is tagokat keres. Bánszki tanár urat tanítványa, dr. Nagy Éva követte az elnöki székben, aki nemrég dr. Kührner Évának, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Fõiskola fõkönyvtárosának adta át a stafétát.

Éva társasági tagként jól tudja, hogyan-miért alakult a kiegyezés utáni nagy polgárosodásban Nyíregyházán is a kulturális társulás. A fõispán és alispán, a polgármester, orvosok, tanárok, mérnök emberek, igazi értelmiségi társaságot alapítottak, melynek létrejöttek különbözõ szakosztályai is.

 

Szellemi pezsgés

 

Azon túl, hogy ápolták Bessenyei hagyatékát, kiadatták elfeledett mûveit, a filozófus életmûvéhez híven megjelent a társadalomról gondolkodó jellege is. Mûvészek találkahelye volt az egykori Bessenyei Kör, de helyt kaptak a tudományok mûvelõi is, kik rendre beszámoltak az új találmányokról, a röntgentõl a mikrobiológiai felfedezésekig. A társaság kezdeményezte például a zeneiskola megalapítását is.

 

Kultúrkörünk része, frissülve

 

A mai tagság ugyancsak a rendszerváltás elõtti civil pezsgés szelét vitorlázta meg s kapcsolódott a már mûködõ Tudományos Ismeretterjesztõ Társulás, a Megyei Írócsoport, a Hangsúly Hangos Irodalmi és Mûvészeti Folyóirat, a Kodály Társaság, s az akkor már mûködõ kulturális intézmények köré. 2016 õszi évadnyitója a napokban, a Belohorszky családról szóló emlékezés volt. Novemberben ’56 helyi eseményeit idézik meg, decemberben pedig a 317-ben született Szent Márton püspök élete lesz a téma... s az esztendõ végére aktív és frissülõ honlappal, majd Facebook oldallal várják ifjú tagjaik érdeklõdését.

„Én pedig azt tartom, hogy a mi nemzetünkben az elmének minden tehetségei kitetszhetõképpen megvannak...” Bessenyei György

Matyasovszki Edit

(Fotó: internet)