Folyamatos az útfelújítás – 9 városrészben 18 út kapott szilárd aszfaltburkolatot

Elkészült 18 utca aszfaltozása a nagyszabású útfelújítási programnak köszönhetően. A kormány 5 milliárd forintos támogatást biztosított a nyíregyházi önkormányzatnak a lakóutcák korszerűsítésére, most lezárult a munka első üteme. Egy másik programban hamarosan elindul a Szent István, Széchenyi és a Szarvas utcák korszerűsítése.

A gyorsabb és biztonságosabb közlekedést szolgálja a Szamos utca útfelújítása itt, Nyírszőlősben. A városvezetés nagy hangsúlyt fektet a lakóutcák korszerűsítésére, csak 2021-ben kilenc városrészben, 18 utcában épülhetett földútból szilárd burkolatú aszfaltos út. 2013 óta sorozatosan útfelújítási és -építési programok zajlanak Nyíregyházán.

Ötmilliárd forintos program

A város tavaly egy országban egyedülálló, ötmilliárd forintos kormányzati támogatást is kapott az újabb beruházásokra.

Ennek is van persze egy előzménye, 2013-tól nemcsak az jellemzi a nyíregyházi önkormányzatot, hogy egyetlen egy évben sem volt költségvetési hiány – azelőtt mindig –, hanem az is, hogy a szigorú és eredményes gazdálkodásnak köszönhetően minden évben, a költségvetésben elhelyezett tartalék egy részéből kiviteli terveket rendeltünk meg földutakra, annak érdekében, hogy amikor lehetőségünk lesz rá, akkor ilyen útépítési, aszfaltozási munkálatokat tudjunk végezni” – emelte ki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A nyíregyházi önkormányzat nemcsak beszél róla, hogy milyen fontos az utakat fejleszteni, hanem tesz is érte, tette hozzá a polgármester.

Kész az első ütem

Itt, a Szamos utcán 1 km hosszan épült aszfaltos út, de az ötmilliárd forintos program első ütemében 18 szakaszon összesen 7 kilométernyi út épült. A beruházások részben a lakosság érdeme is, mivel nekik ingyenesen fel kellett ajánlani a területeket az útépítéshez. Egy leaszfaltozott szakaszon felértékelődnek az ingatlanok, illetve az időjárási viszonyok sem befolyásolják majd a biztonságos közlekedést.

Kezdődik a második szakasz

Nagyon örülök, hogy az első szakasz megvalósult, de a további szakaszok is folyamatban vannak. Most két hét múlva lesz a bontása három következő utcának: Felsőpázsiton a Sátor utca egy jelentős része és Kistelekiszőlőben a Meggyfa és a Gömb utcák vannak kiírva, közbeszerzési eljárás folyik. Arra számítok, hogy november végén, december elején le tudjuk zárni, eredményt tudunk hirdetni és szerződést kötni. Tavasszal indul a következő ütem” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Egy másik csomagban négy utca kiírását most készíti elő az önkormányzat, ezek a Fenyő, Pető, Levendula és Tagló utcák, húsz útra pedig a terveket is megrendelték. A város szempontjából több terület is van, ami kiemelten fontos a közlekedési infrastruktúra fejlesztése tekintetében.

Folytatódnak a munkálatok

A következő nagy lépés három főútvonal felújítása, a Szent István, a Széchenyi és a Szarvas utcák közbeszerzési eljárása már folyamatban van. A tervek szerint a felújítás 2022. első félévében megvalósul. Ez is annak a programnak a folytatása, amit több éve elkezdett a jelenlegi nyíregyházi városvezetés. Ennek a korábbi eredménye például a Korányi Frigyes utca korszerűsítése vagy a Kállói úti körforgalom építése. Hamarosan indul egy következő csomópontfejlesztés, körforgalom épül a Vasvári Pál, Hímes és Stadion utca kereszteződésében. Ez már a 15. körforgalom lesz, ami az elmúlt időszakban készült el Nyíregyházán. A folyamatos korszerűsítésekre azért is van szükség, mert az elmúlt években több ezer személyautót helyeztek forgalomba a megyeszékhelyen.