Folyamatos az oltás Nyíregyházán is – Biztonságos a vakcina a szakember szerint

Folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinával Nyíregyházán. Múlt héten újabb négy tálca ampulla érkezett a Jósa András Oktatókórházba, így már többek között az alapellátásban dolgozókat és a mentőszolgálat munkatársait is be tudják oltani. Az oltóanyag azért is biztonságos, mert nem tartalmaz gyengített vírust – ezt Dr. Takács Anikó szakorvos nyilatkozta.

December 26-án érkezett meg az első adag koronavírus elleni vakcina Nyíregyházára, akkor két tálca oltóanyagot kapott a kórház, ez 975 fő kétszeri oltására elegendő. Azóta újabb szállítmányt  kapott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, legutóbb már négy tálcányi ampulla érkezett, ebből 1950 egészségügyi dolgozónak biztosítják a kétszeri oltást.

Újabb egészségügyi dolgozók kaptak oltást

Az amerikai-német fejlesztésű vakcinát naponta 150-200 embernek adják be itt Nyíregyházán. A Covid részlegen dolgozókkal kezdték az oltást, most azok a kórházi dolgozók kapják meg a vakcinát, akik kimaradtak az első körben, illetve már oltják alapellátásban dolgozókat, védőnőket, járványügyi és népegészségügyi szakembereket és a mentőszolgálat valamennyi munkatársát is. Az oltás továbbra is önkéntes.

„Kicsit izgulok, de jobban járok, hogy ha beoltatom magam, mert a Covidnak nagyon súlyos következményei vannak.” - ezt az oltásra várakozó Feketéné Szűcs Éva, fogászati asszisztens nyilatkozta vasárnap a kórházban.

Betegség után

Az oltást az is javasolja, aki már volt beteg korábban. A vakcinát azok kaphatják meg, akik tavasszal átestek a fertőzésen és a gyógyulásuktól számítva eltelt fél év.

„Védekeztünk természetesen a járvány ellen, de ennek ellenére megbetegedtünk. Elég invazív vírus volt, mert alaposan megbetegedtünk, de szerencsére légúti szövődmény nem volt. Elég elhúzódó, hosszú ideig panaszokat okozó formáját tapasztaltuk ennek a betegségnek. Most már túl vagyunk rajta, ennek ellenére szükségesnek tartom a védőoltás beadását és mindenkinek ajánlom, mert átkozott egy betegség. Még a közepes súlyos forma, amit elkaptunk, az is nagyon megviselt bennünket.” - mesélte saját élményeit Dr. Vaczó Sándor háziorvos.

Védettség egy hónap alatt

A szakemberek jelenlegi tudása szerint egész életre szóló védettséget ad a vakcina, ehhez két oltásra van szükség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője úgy nyilatkozott, a Pfizer vakcinája a második oltatástól számítva egy hét után fejti ki hatását, tehát egy hónap után nyújt védettséget a koronavírus ellen. A Szabolcs megyei jelentkezők számán az látszik, egyre nagyobb az oltási szándék az egészségügyi dolgozók körében.

Biztonságos vakcina

„Nem volt még eddig oltási reakció, természetesen fel vagyunk rá készülve, akár azonnali életmentésre is, de ez az oltás nem ilyen mechanizmusú. Nem tartalmaz semmiféle vírusrészecskét vagy gyengített vírust. Ez csak az RNS-t, az örökítőanyagot tartalmazza, ami abszolút biztonságos. Egy rendkívül újszerű, harmadik generációs oltás. Általában nem fáj az oltás helye, nagyon enyhe nyomás érzést esetleg 1-2 napig lehet tapasztalni, csak ennyiről számoltak be néhányan, mi teljesen elégedettek vagyunk.” - mondta Dr. Takács Anikó, foglalkozás-egészségügyi szakorvos.

Január első három hetében újabb adag vakcina érkezik majd Nyíregyházára, ami azt is jelenti, hogy hamarosan a lakosság oltását is el tudják kezdeni, közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház igazgatója.