Otthonteremtési program – Újabb kedvezmények segítik a családokat január elsejétől
Fotó: Illusztráció

Elindult Magyarország eddigi történetének legnagyobb otthonteremtési programja – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter. A kormány támogatja a többgenerációs otthonok létrehozását, január elsejétől öt százalékra csökkent az új értékesítésű ingatlanok áfája, elindult az otthonfelújítási támogatás, amit hamarosan egy kölcsön is kiegészít.

Az otthonteremtési program célja, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje fölött, a családok a legnagyobb biztonságban tudják várni és nevelni a gyermekeket Magyarországon – hangzott el Novák Katalin újévi videójában. Január elsejétől bevezették az otthonfelújítási támogatást, ez a már meglévő ingatlanok felújításáról szól. A költségek fele részét, maximum három millió forintig visszaigényelhetik azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek a háztartásukban. Ehhez február elsejétől hozzátesz a kormány egy otthonfelújítási kölcsönt is, maximum hat millió forintig.

Csökken az áfa

„Mostantól, tehát január elsejétől lecsökkentjük az új értékesítésű ingatlanoknak az áfáját 27-ről 5 százalékra. Ráadásul ezt az öt százaléknyi áfát nem kell kifizetni azoknak, akik CSOK-ot is igénybe vesznek az új építésű ingatlannak a vásárlásához, tehát mostantól, január elsejétől, akik CSOK-kal új építésű ingatlant vásárol vagy építtet, egyáltalán nem kell, hogy áfát fizessen ezt követően. Az illetéket is elengedjük azoknak, akik CSOK-kal vásárolnak ingatlant, legyen itt szó akár új építésű, akár használt ingatlanokról.” - közölte Novák Katalin, családokért felelős tárca nélkül miniszter.

Többgenerációs otthonok

A kormány támogatja továbbá a többgenerációs otthonok létrehozását is, ez a tetőtér beépítéshez nyújtott CSOK formájában adott támogatást jelenti. A CSOK teljes összegét igénybe vehetik azok, akik egy otthon tetőterét beépítik, ahová beköltözik a fiatalok családja, vagy a még gyermekvállalás előtt álló pár, és ott saját külön bejáratú, saját tulajdonú ingatlant hoznak létre. Ez a támogatás három gyermek vállalása esetén 10 millió forintos, két gyermeknél 2,6 millió forintos, egy gyermeknél 600 ezer forintos vissza nem fizetendő segítséget jelent. Ráadásul két gyermeknél 10 millió forintos, nagycsaládnál 15 millió forintos kölcsön is igényelhető a CSOK tetőtér beépítésre felhasznált támogatása mellé. Még egy újdonság, hogy 2021. január elsejétől 5 millió forintig visszaigényelhető az áfa tartalom akkor, ha valaki saját maga építkezik, illetve maximálják a közjegyzői díjakat azok számára, akik CSOK-kal vásárolnak ingatlant.