Fókuszban a móka – Kutyás versenynapot szerveztek a hétvégén, Oroson

Ugyan első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szerveztek kutyás versenynapot szombaton, Oroson. A Fókusz Mentő- és Segítőkutyás Egyesület célja az volt, hogy egy baráti hangulatú, kötetlen közösségi napot hozzon létre. Különböző feladatokkal készültek a négylábúak számára, ezeket úgy alakították ki, hogy egy jól szocializált kutyával mindegyik versenyszám teljesíthető legyen.

Közös séta és rövid futás, majd a kutya leültetése – többek között ilyen feladatokat kaptak azok a gazdák és állataik, akik neveztek a Fókusz Mentő- és Segítőkutyás Egyesület versenynapjára. Ahogy az egyesület nevében is benne van, mentő- és segítőkutyák képzésével foglalkoznak, a szombati rendezvényt viszont inkább közösségi napnak szánták, mintsem egy szigorú versenynek.

Közösségépítés a fókuszban

A cél inkább az volt, hogy a kutyások találkozzanak, összekovácsolják a nyíregyházi és megyebeli közösséget – mondta Simon Emese, a Fókusz Mentő- és Segítőkutyás Egyesület elnöke.

A rendezvényünk feladatait úgy alakítottuk ki, hogy mivel itt, Szabolcs megyében a kutyás kultúra még nincs olyan magas szinten, ezért egy hétköznapi kutyás gazdi is részt tudjon venni ezekben a feladatokban. A jól szocializált kutya nálunk azt jelenti alapesetben, hogy tud pórázon közlekedni, más kutyák társaságában illedelmesen tud viselkedni, esetleg póráz nélkül is el tudják engedni” – tette hozzá Simon Emese.

10 kategória, különböző feladatok

Volt például olyan feladat, hogy a gazdának egy ponton kellett hagyni 30 másodpercig a kutyát, aki csak akkor mehetett oda hozzá, amikor arra felszólították. A rendezvény a Fókuszban a móka címet kapta, így például trükkverseny és más vicces, játékos feladatok is voltak.

10 kategóriában indulhattak a versenyzők, ebben van engedelmes, amiben hobbi, kezdő, illetve kicsit profibb szint is van. Valahol jutalmazhatnak, szóval dicsérhetnek, de van, ahol egyáltalán semmit nem lehet, csak majd a feladatok végén. Vannak különböző trükk- és akadályversenyek is, ezért széles a paletta, próbáltunk mindent összegyűjteni, ami tetszhet mindenkinek” – nyilatkozta Péter Nóra, a Fókusz Mentő- és Segítőkutyás Egyesület alelnöke.

Folytatják jövőre

A rendezvényen minden befolyt összeg, illetve a nevezési díjak is jótékony célt szolgáltak, az egyesület kutyáinak képzéseit finanszírozzák majd belőle. Jó hír azok számára, akik idén lemaradtak a kutyás közösségi napról, hogy hagyományteremtő szándékkal szervezték meg a rendezvényt, így jövőre is lesz Fókuszban a móka verseny.