Fókuszban a Buda-Cash

További gondot jelent, hogy a Növekedési Hitelprogram keretében felvett hitelek megdrágulnak, mivel a felszámolás miatt a DRB Csoport kikerül a programból. Ugyanez érvényes az Agrár Széchenyi Kártyára is.

A tárgyaláson az MNB vezetősége megerősítette, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 20 munkanapon belül, legkésőbb március 31-éig befejezi a bankcsoport betéteseinek kártalanítását. Ennek folyamata bővebben a kamara honlapján elérhető.

A NAK a kártalanítással kapcsolatban felhívja az ügyben érintett tagok figyelmét, hogy amennyiben személyi okmányaikban, vállalkozásuk okirataiban, cégkivonataiban, aláírási címpéldányaiban vagy bármilyen azonosításra vagy szerződéshez használt irataikban változás állt be, és azt nem jelentették a DRB bankcsoport felé, akkor azt mihamarabb tegyék meg. Ennek hiányában a felszámoló nem tud naprakész adatokat továbbítani az OBA felé, így problémákba ütközhet a kártalanítás.

A NAK a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) is felvette a kapcsolatot. Az adóhatóság arról tájékoztatta a kamarát, hogy méltányosan jár el azokkal szemben, akik az érintett pénzintézetek valamelyikénél vezetik pénzforgalmi számlájukat, illetve fizetési számlájukat, és emiatt nem tudnak határidőben eleget tenni az adó- és járulékfizetési kötelezettségeiknek. Azonban a NAV álláspontja szerint méltányosság csak akkor gyakorolható, ha az adózó a kötelezettségei teljesítése érdekében más pénzintézetnél nyitott pénzforgalmi számláján sem rendelkezik elegendő fedezettel.

Nincs akadálya a méltányosság gyakorlásának abban az esetben sem, ha a fizetési könnyítés kérelemmel az érintett adózó idén nem él, azonban a 2015-ös évre vonatkozóan 2016-ban felszámított késedelmi pótlékról szóló értesítő kézhezvételét követően – a fenti körülmények megjelölésével, azokra hivatkozva – kérelmet nyújt be. Így a késedelmi pótlék átszámítására irányuló kérelem alapján a késedelmi pótlék összege mérsékelhető lesz.

Az adózók az adóügyeikben illetékes adóigazgatóságoknál kérelmezhetik a bevallásokban, átvezetési vagy kiutalási kérelmekben visszaigényelt összegek más számlaszámra történő utalását.

Felhívjuk az érintett tagjaink figyelmét, hogy mihamarabb nyissanak új számlát egy másik pénzintézetnél, továbbá tájékozódjanak a hiteleik kiváltásának lehetőségeiről. A felszámoló az MVH-nál bejelenteni kívánt fizetésiszámla-módosítási kérelmet (hitelek esetén) akkor írja alá, ha a támogatás (amely például fedezete a hitelnek) átirányításával párhuzamosan a hitel kiváltása is megtörténik az új számlavezető pénzintézet segítségével.

A hitel gyors kiváltása különösen fontos a támogatott vagy speciális hitelkonstrukciók (Agrár Széchenyi Kártya, Növekedési Hitelprogram) esetében, így elkerülhető ezek hirtelen drágulása.

Tájékoztatás