Fokozott figyelem, felkészülés – Krízismegbeszélést tartottak pár nappal ezelőtt!
Fotó: Archív / Kohut Árpád

Az Önkormányzata fokozott figyelmet fordít a rászoruló személyekre és családokra a téli időszakban. Már gyakorlattá vált, hogy a mínuszok beköszönte előtt a város szociális és gyermekjóléti intézményei és szervezetei, valamint a NYÍRVV Nonprofit Kft. szakemberei, a Rendőrség, a Mentőszolgálat felkészül a várható rendkívüli hidegre és hóesésre. Közösen tartottak krízismegbeszélést pár nappal ezelőtt a Városházán.

Már Nyíregyházán is felkészültek a téli időszakra, az esetleges rendkívüli hideg időjárásra és a veszélyeztetett állampolgárok megsegítésére. A krízismegbeszélésen ismét jelen voltak többek között a város szociális és gyermekjóléti intézményei és szervezetei, valamint a NYÍRVV Nonprofit Kft. szakemberei, a Rendőrség, a Mentőszolgálat képviselői – egyeztettek a teendőkről, összegezték a lehetőségeket

A téli időszakban a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak az utcán élők – a hajléktalanokat többek között a Periféria Egyesület is segíti. Diszpécserszolgálatuk a nap 24 órájában elérhető. (06 42/504 618)

Jászai Menyhért alpolgármester elmondta:

Nagyon fontos, hogy aki elesett, rászoruló embert lát vagy az utcán hajléktalant, akkor azt a diszpécserszolgálatnak tudja jelezni. Az egyesület krízisautóval is rendelkezik, utcai szociális munkások járják a várost, hívásra kimennek és szakemberek segítenek, intézkednek. Nagyon fontos az utcai jelenlét, hogy nehogy tragédia történjen, bárki megfagyjon vagy valamilyen probléma érje.

Az Oltalom Szeretetszolgálat is segíti a rászorulókat – többek között nappali melegedőt, népkonyhát és éjjeli menedékhelyet is üzemeltet. Legtöbb szolgáltatásuk a Rákóczi utca 104. alatt érhető el. Jászai Menyhért alpolgármester hozzátette:

Ehhez társul az önkormányzat, egészségügyi alapellátásának keretein belül működő hajléktalan-háziorvos. Tehát egy háziorvos csak és kizárólag a hajléktalanokkal foglalkozik. Így, ezzel együtt, komplexen áll össze Nyíregyházán a hajléktalan-ellátás.

Mint minden évben, idén is biztosít tűzifát a rászoruló személyek részére a város. Az összesen 3500 mázsa tűzifa osztását decembertől kezdik meg.

Családonként négy mázsa tűzifát kaphatnak a rászoruló igénylők. A város természetesen tartalékkal is készül a téli időszakra, valamint brikettet is lehet igényelni a Család- és Gyermekjóléti Központnál, annak telephelyein. A tűzifát a NYÍRVV-nél (Tüzér utca 2-4.) lehet átvenni.