Főkertész: csak indokolt esetben vágunk ki fákat Nyíregyházán
Főkertész: csak indokolt esetben vágunk ki fákat Nyíregyházán

A pandémiás helyzet ellenére sem állt le az élet a városban, jelenleg 90 fejlesztési projekt van egyszerre folyamatban Nyíregyházán. Ezek miatt előfordulhat, hogy időnként fákat kell kivágni, de általános tendencia, hogy egy fa helyére mindig többet ültetnek vissza, sőt, még cserjéket is – hangsúlyozta Sigmond Sándor városi főkertész, aki hozzátette, ezért is kéri a városlakók megértését, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy minél több beruházás megvalósuljon Nyíregyházán.

– Mióta településfejlesztés létezik, természetes folyamat, hogy időnként áldozatot kell hozni és egy-egy beruházás miatt fákat kivágni – kezdte a beszélgetést a főkertész.            

 – Ilyenkor azonban mérlegelni kell, hogy mivel mit érünk el. Egy körforgalom építése esetében például lehet, hogy ki kell vágni fákat, de ha elkészül, akkor azzal élénkítjük a forgalmat, kevesebbet kell majd várakozni, vagyis kevésbé szennyezzük a levegőt. A legfontosabb törekvésünk, hogy fejlesszük a zöldfelületünket. Ezért is van az, hogy például közútfejlesztések esetében is megvizsgálom az összes projektet, és ahová lehet, fákat ültetünk majd. Nagy öröm, hogy egyre gyakrabban fordulnak hozzám városlakók is, akik felhívják a figyelmet egy-egy olyan területre, ahol lehetne még zöldíteni, mindemellett pedig vállalkozók és magánszemélyek is támogatják ezt a polgármesteri programot.

HETENTE HELYSZÍNELNEK

– Ami a városi fákat érinti, tulajdonképpen három szem folyamatosan nézi: a lakosság, a NYÍRVV Nonprofit Kft., valamint jómagam. Hetente járjuk a várost és helyszínelünk. Bár a bejelentések zöme 1-2 problémára fókuszál, de a mi vizsgálatunk a fa fenntarthatóságát komplexen kutatja, nagyobb területre kiterjed (fasor, fasorszakasz), így általában egy fasor esetében sokszor nem csak 1-1 fával kell foglalkozni. Jó példa erre az, ami a Honvéd utcai fasorral történt, ott ugyanis a megfigyeléseink eredménye az lett, hogy a fasor 2/3-át el kellett távolítani, ezért a fasorrendezés folyamán 2020 őszén 67 db fát ültettünk. Persze, amennyire lehet, igyekszünk kitolni a fenntartási időt koronaalakítással (pl.: Eötvös utca japánakác fasor, Szarvas utca, az Arany János utca és a Csillag tér között japánakác fasorok, Kiss Ernő utca platán fasorok, Selyem utca japánakác fasorok). Előfordul, hogy a városlakók látnak egy egészséges tuskót és nem értik, miért vágtuk ki azt a fát. Azt azonban kevesen tudják, hogy egy fa egészséges tuskó szinti törzs keresztmetszetben több módon is veszélyessé válhat. Egyrészt károsodhat a gyökere (pl. korhasztógombák a gyökerét támadják meg), amit szabad szemmel nem látunk, de a fa koronájában száradásokat eredményez, másrészt az ismétlődő légszárazság miatti kiszáradási folyamat a koronájában zajlik le, gyökérpusztulás is kíséri, miközben törzse még jelentős kóros elváltozást nem mutat.

„SOKSZOR CSAK AZZAL FOGLALKOZNAK, HOGY MI HULLIK A FÁKRÓL”

– Most, hogy lombosak a fák, egyre gyakrabban érkeznek bejelentések a városlakóktól – folytatta a főkertész.            – Ezek során kérik, hogy vágjuk ki a közterületen álló fát, mert vagy beárnyékolja a lakásukat, vagy éppen allergiát idéz elő, esetleg sok termés, levél hullik le róla, nehéz összetakarítani, eltömi az ereszcsatornát. Ilyenkor természetesen minden esetben kivizsgáljuk a panaszt, de hangsúlyoznom kell, hogy a mi hozzáállásunk az, ha levél, virág, termés hullik le a fáról, akkor az annak a természetes képződménye, tehát ilyen esetben soha nem vágunk ki egy egyébként egészséges fát, csak akkor, ha betegsége, károsodása miatt, vagy élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztetővé válása a veszély más módon nem hárítható el, a fenntarthatósága megszűnt. A bejelentők egy része egyébként fogékony erre és egyetértenek a törekvéseimmel: azzal, hogy minél nagyobb zöldfelületre van szükség, fákat kell ültetni, kivágni pedig csak végszükség esetén szabad.

RENDELET SZABÁLYOZZA A KÖZTERÜLETRE TÖRTÉNÕ ÜLTETÉST

Közterületi zöldfelületre a faültetés nem tiltott tevékenység, azonban engedélyhez kötött, mint ahogyan a fakivágás is. Ezt kormány- és helyi rendelet is szabályozza. Abban az esetben, ha valaki a háza elé szeretne fát ültetni, olyan területre, amely már közterületnek minősül, a főkertészi irodába be kell nyújtania egy kérelmet. Az engedélyeztetésre azért van szükség, mert sokan nem veszik figyelembe az adott faj tulajdonságait, növekedési jellemzőit, pedig fás szárú növény csak úgy telepíthető, hogy az emberi életet és egészséget nem veszélyeztetheti, a biztonságos közlekedést nem akadályozhatja, valamint nem okozhat kárt a meglévő építményekben és létesítményekben sem.

– Fontos szót ejteni a fakivágás, koronaalakítás idejéről. Előre kell bocsátanom, hogy a fakivágás, gallyazás elvégzését jogszabály közvetlenül időben nem korlátozza. E tevékenységek időkorlátozása szokásjogon, hagyományon gyökerezik, mely szerint a fát életében nem vágjuk ki, nem gallyazzuk, hanem csak inaktív időben. Megjegyzem, a fák vegetációs időn kívül is élnek. Áttételesen a fakivágás és gallyazás vegetációs időbeni tilalmát a madarak fészkelése állítja elő, azon kívül, annak hiányában a veszélyessé vált fát, koronarészt, ágat legkésőbb a veszélyhelyzet észlelését, megállapítását követően mielőbb el kell távolítani. Ha ez vegetációs idő tilalomhoz lenne kötve, az utóbbi években bekövetkezettnél lényegesen több kár, sérülés történt volna.