Foglalkoztatási Centrum – Az irgalmasság szolgálatában
Fotó: Szarka Lajos

Megáldották, felavatták és megnyitották az Evangélikus Egyház Foglalkoztatási Centrumát, az ún. Noé bárkáját. Az Oltalom Szeretetszolgálat a Belügyminisztérium és a nyíregyházi önkormányzat támogatásával alakított ki asztalosüzemet és varrodát, mely elsősorban hajléktalan embereket juttat tudáshoz és munkához.

 

Áldás került az épületre, pontosabban az intézményre, mely hajléktalan munkanélküliek foglalkoztatását támogatja. A közfoglalkoztatási program egy olyan rendszerre épült, melyet az evangélikus egyház, a diakónia és az Oltalom Szeretetszolgálat fűz össze.

„A szakkollégium, a tanoda, a társadalmi felzárkózás építőkövei, de csak úgy tudnak építőkövek lenni, ha ezek a fiatalok, akik ott nőnek fel, nemcsak önmagukért élnek, hanem ott tapasztalják meg, hogy – akik segítettek – ők maguk is tudnak adni. Ha példaképek előttük vannak, akik varrodát nyitnak, akik hajléktalanokkal foglalkoznak, akik anyaotthont működtetnek, és viszik magukkal ezeket a fiatalokat, akkor rájönnek arra, hogy ez a világ sokkal több annál, mint hogy az ő saját bajukkal legyenek elfoglalva” – szólt köszöntőjében Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

Szegénységből indulnak ezek a fiatalok, mégis akkor teszünk jót velük, ha kinyitjuk szemüket a világra, és ők maguk is segítővé válnak. Ez ad igazán nagy erőt és szeretetet – folytatta az ünnepi köszöntőt a helyettes államtitkár.

Az evangélikus egyház törekvése az, hogy a hajléktalanellátó rendszerben élők ne legyenek intézményfüggők, hanem találjanak rá új egzisztenciájuk útjára.

„Ehhez közösségbe kell tartozni, lakhatási program kell, és munkahely. A közfoglalkoztatási centrumnak az volna a feladata, hogy ne egy zsákutca jelleggel legyen a foglalkoztatás, hanem felkészüljenek a nyílt munkaerőpiacra, hogy aztán saját maguk visszataláljanak az életbe. Ha élesen akarok fogalmazni, akkor arról van szó, hogy a közösből ne csak kivegyenek – mert az rendben van, hogy mi közpénzből segítjük őket –, de aztán a befizető oldalra kerüljenek, és újra teljes életet tudjanak élni” – nyilatkozta Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője.

Munkahelyet, feladatot kapnak az emberek ebben a műhelyben. A Belügyminisztérium támogatásával egy-egy szakaszban 15 hajléktalan, munkanélküli ember lehet aktív résztvevője ennek a programnak. Amikor megvásárolta az ingatlant az önkormányzattól az evangélikus egyház, akkor még nem tudták, milyen feladata lesz, az volt csak nyilvánvaló, hogy rászorulókon fognak segíteni. 

„Ez az együttműködés a történelmi egyházakkal teljes körű, és a nyíregyháziak, a város közössége javát szolgálja. Itt emeli ennek az értékét, hogy a leginkább rászorultakkal foglalkoznak. Visszavezeti őket a munka világába, egy teljesebb élethez. A hajléktalanok terén két nagyszerű dolog is történt idén a városban. A Tokaji úton átadtuk az Egészségügyi Centrumot, ami egy önkormányzati projekt-beruházás volt. Itt pedig az evangélikus egyház, az Oltalom Szeretetszolgálat megvalósította ezt a Foglalkoztatási Centrumot. Remélem, hogy sikeres és hatékony lesz! Hogy szükség van rá, senki nem vitathatja” – fogalmazott az eseményen dr. Kovács Ferenc polgármester.

Laborczi Géza privát terve, túl a pályázaton az, hogy tavasztól közösségépítő élményműhely legyen az épület. Apa-fia és anya-lánya klubot, páros délutánt tervezhetnek, amikor valamilyen hasznos tárgyat készíthetnek együtt a Foglalkoztatási Centrumban.

Kapcsolódó galéria

Noé bárkája átadó