FIRST LEGO League – Tíz csapat mérte össze tudását a Nyíregyházi Egyetemen
Fotó: Szarka Lajos

Tíz csapat mérte össze természettudományos és robotikaismereteit szombaton, a Nyíregyházi Egyetemen rendezett első FIRST LEGO League verseny regionális fordulóján. A versenyen a 9–16 éves korosztály bizonyíthatta tudását és ügyességét, a téma a természettudományok művészetben betöltött szerepe volt.

Szombat délelőtt vette kezdetét a világszerte népszerű FIRST LEGO League verseny első regionális fordulója, melynek a Nyíregyházi Egyetem adott otthont. A versenyen részt vevő diákcsapatok természettudományos témákat dolgoztak fel kreatív módon, prezentálták saját projektötleteiket, illetve LEGO robotokkal versenyeztek egy megadott pályán. Az idei évben a természettudományok művészetben betöltött szerepe állt a középpontban.

– Egy nagyon összetett verseny van, jelenleg 10 csapat van itt nálunk. Nagyon ügyesen gyakorolnak a diákok, két próbaasztalon, ami ritkaság. Valamint mellette két versenyasztalon élesben versenyeznek robotokkal, emellett pedig a zsűriszobában az innovációs projekteket mutatják be – mondta el Szabó József Mihály, a Nyíregyházi Egyetem LEGO Education Innovation Studio szakmai vezetője a verseny során.

Tíz csapat mérte össze természettudományos és robotikaismereteit szombaton, a Nyíregyházi Egyetemen, közel hatvan 9–16 éves fiatal érkezett a Kodály terembe. Szabó József Mihály, a Nyíregyházi Egyetem LEGO Stúdiójának szakmai vezetője azt is elmondta, a csapatok közel fél évvel a verseny előtt megkapják a feldolgozásra váró témát és a pályát, amit teljesíteniük kell. Az iskolájukban rendelkezésükre álló LEGO eszközöket használhatják fel az építéshez, amiben segít az edzőjük, azaz a felkészítő tanáruk.

– Az idei verseny témája a Masterpiece, ez a művészeteknek a témaköre. Ez úgy jelenik meg, hogy mind a pálya erre lett megépítve, tehát színháztól kezdve, filmvetítéseken keresztül a popcorn automatáig rengeteg dolog van, ami a pályán akadályként megjelenik. Ezenkívül pedig a zsűriszobában az innovációs projektekben kötelezően erről a témakörről kell a versenyzőknek egy újítást, egy fejlesztést, egy innovációt bemutatniuk – tette hozzá Szabó József Mihály.

A regionális forduló után a nemzeti döntő következik, ami Budapesten lesz, majd lesznek csapatversenyek Houstonban, Brazíliában és Massachusetts-ben, ahol ugyanezek a feladatok várnak a fiatalokra. A zsűrizés során a feladatmegoldáson túl értékelték a csapatszellemet is – így a közös munka és szurkolás is pluszpontnak számított. A végső összesítés alapján egy budapesti és egy hajdúdorogi csapat végzett a legjobb helyen, így ők jutottak tovább a nemzeti döntőbe.
 

Kapcsolódó galéria

First LEGO League az egyetemen 2024