Figyelmeztet a Kormányhivatal: indul a parlagfüves területek légi felderítése

Figyelmeztet a Kormányhivatal: indul a parlagfüves területek légi felderítése

Indul a parlagfüves területek légi felderítése. Erre hívja fel elsősorban a gazdálkodók figyelmét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatala. A közérdekű védekezés elrendelésének és az ezzel járó szankciók elkerülésének legjobb módja a tarlóhántás megfelelő minőségű elvégzése.

Augusztus utolsó napjaiban elkezdődik a parlagfűvel fertőzött táblák légi úton történő felderítése. A felderítés során a légi jármű a megye teljes területét berepüli. A földhivatali mezőgazdász és a növényvédelmi felügyelő beméri, jegyzőkönyvezi, lefotózza a parlagfüves területeket, a készült dokumentumok pedig a későbbi eljárások lefolytatásához szükségesek. Az eljárás megindítását követően, a felvett terület nagyságától függően, 15 ezertől 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírság szabható ki, valamint az eljárás költségeinek megtérítéséről is rendelkezni kell, amelyeket a földhasználónak vagy tulajdonosnak szükséges megfizetnie. A vonatkozó törvény alapján a gazdálkodó kötelessége az egészségkárosító allergén parlagfű kiirtása. A közérdekű védekezés elrendelésének és az ezzel járó szankciók elkerülésének legjobb módja a tarlóhántás megfelelő minőségű elvégzése. A nem kellőképpen gyomirtott kultúrákban, általában napraforgó, szója, csillagfürt, dinnye területeken, a tábla széleken, mezsgyéken, önkormányzati utakon, nem művelt, ugaroltatott területeken, zárt kertekben is el kell végezni a kaszálást, gyomirtást! Az Agrár-környezetvédelmi programba belépő földhasználók jelentős területen vetettek növényvédőszer-mentes sávokat, pillangós ültetvényeket, méhlegelőket. Az ilyen területeken a ritka tőállomány miatt a parlagfű már virágzó állapotban van, elkezdődött a pollenszóródás, ezért a kaszálást mihamarabb szükséges elvégezni!

Kérik tehát a gazdálkodókat, hogy ne mulasszák el a használatukban lévő területek művelését, mivel a pollent szóró parlagfű humán-egészségügyi, agrotechnikai, és gazdálkodási szempontból nagy kockázattal bír. A cél nem a bírságolás, hanem a parlagfüves területek felszámolása.