Pénteken startol a VIDOR és a Szinyei kiállítás, hétvégén pedig Huszártalálkozó is lesz!
Fotó: Archív

Az idei VIDOR mintegy 60 helyszínén több mint kétszáz izgalmas program lesz! Többek között újra lesz belvárosi forgatag: a VIDOR Falu újra a Kossuth tér és a Hősök tere találkozásánál várja majd a gasztronómia és az igényes szórakozás ínyenceit!

A VIDOR hivatalos honlapján minden információ elérhető a helyszínekről, programokról, de már egy hónapja lapozhatjuk a Fesztivál műsorfüzetét is. Idén a Kossuth téri nagyszínpadon fellép többek között a Lóci játszik, de lesz Best of Geszti koncert is, valamint a Halott Pénz, a Magashegyi Underground, a Bagossy Brothers Company és a The Biebers is ad majd koncertet. A világzene sem szorul háttérbe, Haitiből, Beninből és Franciaországból is érkeznek fellépők. A nagyszínpadon pedig ahogy tavaly, idén is lesz két színházi előadás. Augusztus 26-án hétfőn és 28-án szerdán.

A belvárosban a Sunshine Kisszínpadon többek között kanadai, német, szlovák, ukrán és megyebeli előadókat is láthatunk majd. Az év legvidámabb hetén pedig mint minden évben, idén is lesz utcazene, a tereken mutatványosok és bohócok szórakoztatnak majd.

A színházi versenyprogram is színesnek ígérkezik – Szente Vajk, Nagy Sándor, Gálvölgyi János, Rékasi Károly és Pikali Gerda. Többek között ők is nevettetnek majd az idei VIDOR-on. Klasszikus és kortárs magyar szerzővel éppúgy találkozhatnak, mint ismert vagy újdonságnak számító külföldi alkotóval; és idén a sikerfilmből lett ugyancsak sikeres színpadi produkciókat is több nagyszerű előadás képviseli.

A Fesztivál megnyitó ünnepsége, a színes, VIDOR-t formázó lufik felengedése pénteken 18:30-kor kezdődik majd a Kossuth téren.

Szintén pénteki program – különleges kiállítás látogatható majd a Jósa András Múzeumban három hónapon keresztül. Szinyei Merse Pál 80 legszebb alkotása tekinthető majd meg. A tárlat anyaga többségében a Nemzeti Galériából származik, de néhány különleges alkotás magángyűjtőktől érkezett Nyíregyházára. A Múzeumnak a Seuso kincsek és s Munkácsy 50 után ez a legújabb nagy attrakciója. Az életmű-kiállítás megtekintése regisztrációhoz kötött, tárlatvezetésre is lehet időpontot foglalni a Múzeum honlapján.

Lovas díszmenet, koszorúzás és huszárgenerációk találkozója is lesz hétvégén! Városunkban immár 16. alkalommal szerveznek Huszártalálkozót, augusztus 24-én és 25-én. Szombaton 11 órakor lesz a megnyitó a több mint 20 éve állított Magyar Huszár szobornál az Országzászló téren, ahol a hősökért imádkoznak, majd koszorúzás és díszsortűz is lesz. Aznap látványos lovas díszmenet is várja majd az érdeklődőket. Szombat délután a Múzeumfaluban folytatódik a rendezvény, ott lesz majd a huszárgenerációk találkozója, de motoros és kutyás rendőrök, valamint tűzoltók és katonák is tartanak majd bemutatót. A múzeumfalus rendezvény helyszíne gyalogosan a Pálinkaház felől közelíthető majd meg, autóval pedig a Sikló utca felől. 25-én vasárnap a Huszár Emlékkertben tartanak majd megemlékezést, azzal zárul majd a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozó!