Figyeljünk embertársainkra: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai
Fotó: police.hu

A hideg, téli időjárás fokozott veszélyt jelenthet a fedél nélkül, és az egyedül élő idős emberek számára.

A hideg idő beköszöntével a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a közterületeken fedél nélkül élő emberek biztonságára. A rendőrök visszatérően ellenőrzik a köztereket, a parkokat, buszmegállókat, várótermeket és haladéktalanul intézkednek a sérült, vagy krízishelyzetben lévő emberek orvosi, illetve szociális ellátásáról és felvilágosítást adnak a társadalmi szervezetek szolgáltatásairól.

A téli időjárás és a fagypont alatti hőmérséklet az egyedül élő idős embereket is veszélyezteti. Védelmük érdekében a rendőrség a jelzőrendszer részeként együttműködik a társszervekkel, így a mentőszolgálattal, a katasztrófavédelemmel, a polgárőrséggel, a megyei és települési önkormányzatokkal, jegyzőkkel és polgármesterekkel, valamint a társadalmi szervezetekkel.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

  • Kérjük, hogy a megváltozott időjárásra tekintettel jobban figyeljenek a környezetükben élő magányos és idős emberekre, valamint a fedél nélkül élőkre.
  • Amennyiben közterületen olyan embert látnak, aki segítségre szorul, ne menjenek el mellette, értesítsék a mentőket vagy a rendőrséget.
  • Rendkívül fontos, hogy segítsünk bajba jutott embertársainknak, hiszen ezzel életet menthetünk, illetve megelőzhetjük, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévők bűncselekmény áldozataivá váljanak.
  • Az idős, egyedül élő családtagokat, szomszédokat, ismerősöket, gyakrabban látogassák meg, ellenőrizék, hogy füstöl-e a házuk kéménye, van-e elég tüzelőjük, képesek-e önállóan befűteni otthonukat.
  • A magányosan élő idős vagy bármilyen okból rászoruló emberek nemcsak egészségi állapotuk miatt lehetnek veszélyben, hanem könnyen válhatnak bűncselekmény áldozataivá is. Fontos, hogy tájékoztassuk őket, felhívjuk a figyelmüket arra, hogy otthonukba ne engedjenek be idegeneket, ha ismeretlen, gyanúsan viselkedő személyek keresik fel őket, azonnal értesítsék a rendőrséget.

 

Forrás: police.hu