Figyelem a régi épületekre

Figyelem a régi épületekre

Ünnepélyes szalagátvágással adták át a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program nyertes pályázatának eredményeként az innovatív vállalkozói központ nyíregyházi irodáját. A PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány Szatmárnémeti önkormányzatával partnerségben 2012-ben pályázott az Ingatlan beruházás kétoldalú, magyar-román kis és középvállalkozások fejlesztési együttműködése céljából elnevezésű projekttel. Az épület pedig egy régi, Nyíregyházára jellemző ingatlan, ezek felújítása kiemelten fontos a városban.

Nemcsak ezt, hanem az úgynevezett kis SZTK-át is felújították nemrégiben, azt december elején adták át. A környezetvédelmi szempontból is előnyös, több mint 60 milliós energetikai korszerűsítés keretében az önkormányzat saját forrásból újíttatta fel a rendelőintézetet. Sőt, az egyéb kivitelezési munkálatok mintegy 7 millió forintos összköltségéhez a városvezetés 5,6 millióval járult hozzá, melyből többek között burkolatjavítást, festési munkálatokat, radiátorcserét finanszíroztak.

A megújult "kis-sztk"

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta: "Ennyi fatális véletlen nincs, természetesen ez egy átgondolt koncepció. Én ezt személyesen is nagyon forszírozom, minden lehetőséget kihasználunk annak érdekében, hogy egyrészt megmentsük, mert itt már erről is szó van azokat a régi szép épületeket, amik Nyíregyháza városkép arculatát meghatározzák, másrészt felújítsuk. Nagyon örülök, hogy az elmúlt két évben sok minden történt, ott a Primom Luther utcai régi szép polgári ház felújítása és ami még fontos: funkcióval ellátása. Tudjuk azt, hogy ha egy ingatlan üres, nem használják, akkor automatikusan romlik. Megtörtént a Luther ház felújítása, szemben a KH Bank épülettömb felújítása, ugye ezek nem önkormányzati beruházások. A kis SZTK a Szent István utcán, srégen vele szemben a Kossuth gimnázium, az is nagyon szép lett. De ott van a Frei kávézó épülete, ami szintén megújult, a BUSZACSA külseje szintén, belülről a következő évben fog. Említhetem még a művelődési házat, arról is tudjuk, hogy milyen szörnyű állapotban volt két-három évvel ezelőtt. Örülök, hogy a Dózsa György utcán a lekerültek az állványok és láthatjuk a régi épületet megújulva, de mondhatnám a Szabolcs Takarékszövetkezetet, a Nyírvíz palotát három ével ezelőtt. Ezek nagyon fontos dolgok és ezt szeretnénk folytatni"

A helyőrségi klub valamint a Kállai Kúria is már a város tulajdonában van, ezt a kormány ingyenesen átadta. Sőt, a kúria felújítására még források is érkezhetnek, Nyíregyháza polgármestere azt mondta, az több száz millió forintos beruházás lehet.