Fesztiválszezon augusztusban: Néptáncosok lepik el Nyíregyházát!
Fesztiválszezon augusztusban: Néptáncosok lepik el Nyíregyházát!

Augusztusban indul az igazi fesztiválszezon Nyíregyházán. 23-án elstartol a VIDOR, de előtte, 15-étõl – immár kilencedik alkalommal – a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválnak ad helyet a szabolcsi megyeszékhely. 11 táncegyüttes 300 táncosa, 50 zenésze, énekese érkezik a néptánc, a népzene, a világzene területéről és hoz mosolygós jókedvet városunkba.

 

A Nyírség Táncegyüttes – nemzetközi kapcsolatait felhasználva és együttműködve a városi néptáncélet meghatározó közösségeivel – újra értékes folklórprogramot szervez Nyíregyházán: a 9. Nyírség Nemzetközi Néptánc­fesztivált augusztus 15. és 21. között. Az esemény egyébként 23 éves múltra tekint vissza, hiszen 1996-tól 2017-ig 8 alkalommal rendezték meg 2-3 évenként, Nyíregyháza Megyei Jogú Város támogatásával. Nem lesz ez másként idén sem, hiszen két hét múlva a fesztivál fő szervezője, a Nyírség Táncegyüttes – fesztiváltitkárok: Bán Annamária és Ugyan Attila, fesztiváligazgató: Demarcsek György – a fesztivál 5 napja alatt 10 helyszínen 20 programmal várja majd az érdeklődőket. Érkeznek táncosok Bulgáriából, Szerbiából, Thaiföldről, Indiából, Indonéziából, Mexikóból, Brazíliából és természetesen Magyarországról is (Nyírség, Igrice, Szabolcs és Újfigurás Táncegyüttes). Részletes program jövő héten, most a szereplőket mutatjuk be.

 

Részt vevő együttesek

 

THAIFÖLD

Samsenwittayalai Iskola Táncegyüttese – Bangkok

A Samsenwittayalai Iskola 1955 óta működik országos szinten kiemelkedő iskolaként. Kulturális központjuk fontos feladata a thai kultúra megőrzése, továbbadása, a hagyományos thai zene és táncok előadása, mind klasszikus, mind népi stílusban. A tánchagyományokat nemcsak őrzik, hanem innovatív módon, kreatív módosítással tartják fenn. Diákjaik kiválóságát mutatja, hogy számos alkalommal szerepeltek már Thaiföldön és különböző külföldi fesztiválokon Európában és Ázsiában, ahol díjakat is nyertek. Táncaik kellékeként különleges, hagyományos eszközöket használnak: legyezőt, kókuszdióhéjat, botokat.

SZERBIA

Nemzeti Művészeti Szervezet – Dimitrije Koturovic Táncegyüttes – Belgrád

Az együttes 1967 óta dolgozik a gazdag szerb néphagyomány megőrzésén. Gazdag repertoárjuk felöleli Szerbia különböző régióit és az ott élő táncokat, színes népviseleteket, a hagyományos hangszereken elõadott népzenét. A világ számos fesztiválján jártak már, legnagyobb eredményüknek a 2005-ös dijoni fesztivál (Franciaország) aranyérmének elnyerését és a 2013-as goriziai fesztivál (Olaszország) első díját tartják. Nemzetközi fellépéseikkel lehetőséget szeretnének adni közönségüknek arra, hogy jobban megismerjék a szerb kultúrát. Munkájukat kiemelkedő koreográfusok segítik. Szervezetük körülbelül 300 tagot számlál, amely életkor szerint oszlik kisebb együttesekre.

MEXIKÓ

Frida Kahlo Művészeti Központ Táncegyüttese– Mexikóváros

Az együttes 2002 márciusában alakult Israel García White irányításával, aki a központ egykori tanulójaként tért vissza tanítani. Első fesztiváljukon, akkor még spontán létrejött csoportként olyan sikert értek el, hogy végül hivatalosan is együttessé alakultak. Az együttes célja a mexikói hagyományok ápolásán túl a diákok által a központban szerzett tudás gyakorlatba való átültetése. Két év tánctanulás után sokan visszajárnak az együttesbe, és nagy szenvedéllyel űzik a mexikói kultúra képviseletét hazájukban és különböző külföldi fesztiválokon. 2017-ben ünnepelték 15 éves fennállásukat.

INDONÉZIA

A SMA Al-Azhar 3 Iskola Táncegyüttese – Jakarta

A SMA Al-Azhar 3 Jakarta egyik híres muszlim középiskolája. 1997 óta a világ számos fesztiválján részt vettek már. Egyik fő céljuk az indonéz kultúra népszerűsítése, kapcsolatépítés más országokkal, és a hagyományok szeretetének és megtartásának közvetítése a fiatalabb generációk felé. Fellépésük során bemutatják a fiatalság boldog éveit vagy a nők mindennapi életét, egy másik koreográfiájukban harcművészeti elemeket láthatunk, eszközös táncukban pedig tányérokkal táncolnak.

INDIA

Rang Népművészeti Alapítvány

A Rang Népművészeti Alapítvány 1983 óta működik azzal a céllal, hogy megőrizze India ősi, színes népi kultúráját. Az ország minden régiójából mutatnak be táncokat: az indiai tánc és zene spontaneitását, amelyben a nép képzelete, a művészi és érzelmi önkifejezés iránti vágy jelenik meg. Táncaikat általában a kísérő dalok szövegének tárgya ihleti, melyek a természetet dicsőítik, hagyományos foglalkozásokat mutatnak be, vagy az istenek iránti odaadásukat fejezik ki. Jártak már Oroszországban, Olaszországban, Törökországban, Jordániában, Cipruson, Görög­országban, Dubaiban, Csehországban és Szlovákiában.

BULGÁRIA

Zlatna Trakia Néptáncegyüttes – Haskovo

Az együttes 1992-ben alakult, vezetője Zlatka Timonova. Táncosaik életkora 6 és 30 év közé tehető. A gazdag bolgár néphagyományokat, dalokat, táncokat népszerűsítik nagy sikerrel. Repertoárjukban Bulgária összes régiója megjelenik. Egyediségükhöz hozzájárul gyermektáncosaik kedves mosolya, és az idősebb, de még mindig fiatal táncosok temperamentuma. Több díjat szereztek már versenyfesztiválokon is. Jártak többek között Cipruson, Romániában, Görögországban, Ukrajnában, Törökországban, Szerbiában, Olaszországban, Lengyelországban, Belgiumban, Franciaországban, Oroszországban, Spanyolországban, és most ismét Magyarországon köszönthetjük őket.

BRAZÍLIA

Pántlika Néptánccsoport – Sao Paulo

A tánccsoportot 1968-ban Kokron Ilona alapította, aki a II. világháborút követően érkezett Brazíliába. Ilona jelentős szerepet vállalt a Sao Pauló-i magyar közösség életében a cserkészfoglalkozásokon, illetve színházi és irodalmi tevékenységekben egyaránt. Innen származott az ötlet, hogy összegyűljenek a fiatal cserkészek és a néptánc által megőrizzék, valamint népszerűsítsék a szülőföld kultúráját az új országban. Később magyarországi néptánctanárok jöttek táncot tanítani hozzájuk és a csoport tagjai is gyakran utaztak magyarországi falvakba és határon túli magyarlakta vidékekre, ahol megtanulták az eredeti lépéseket. Az utazásokról eredeti népviseleteket hoztak magukkal, amelyek alapján maguk készítették el a táncosok fellépő ruháit. Pedro Marques da Silva 2000-ben vette át a Pántlika Néptánccsoport vezetését. A csoport jelenlegi tagjai a Sao Pauló-i magyar közösséget megalapító kivándoroltak gyermekei és unokái, akik szeretnék megtanulni, népszerűsíteni és továbbadni a magyar folklór értékeit. A Pántlika Néptánccsoport brazíliai és külföldi fesztiválok rendszeres fellépője, számos alkalommal jártak már Magyarországon.

MAGYARORSZÁG

 

Igrice Néptáncegyüttes

A 35 éves Igrice Néptáncegyüttes megalakulása óta gyűjti, ápolja és színpadra állítja a  Kárpát-medence magyarságának zenei és táncos örökségét. Munkájukban szűkebb hazájuk – Kelet-Magyarország –  táncain  kívül a Dunántúl, az Alföld, a Szlovákiában és Erdélyben élő magyarság tánchagyományai kelnek életre. Az együttes a folyamatosan megrendezendõ szakmai eseményeken is részt vesz. Ezt bizonyítja az is, hogy négy alkalommal is elnyerte a „Kiválóan minősült” címet, legutóbb a 2019-ben először megrendezett Néptáncosok Területi Bemutató Színpadán „Kiemelt Nívódíjas” együttes címet kapott, valamint a szegedi Martin György Néptáncfesztiválon több alkalommal nívódíjjal jutalmazta a zsűri az együttes munkáját.

Szabolcs Néptáncegyüttes

A Szabolcs Néptáncegyüttes Nyíregyháza város leghosszabb múlttal rendelkező amatőr közössége. Az együttes megalakulásának éve: 1957. Az együttes tagjai olyan elkötelezett, amatőr táncosok, akik munkahelyük, családjuk, tanulmányaik mellett vesznek részt a csoport életében. Táncaikban őrzik a Kárpát-medence hagyományait, céljuk a belső alkotói munkán túl, a magyar népi kultúra életben tartása, őrzése, a tánc szeretetének átadása és megismertetése a fiatalokkal. 2016-ban bekerült az együttes munkássága a helyi értéktárba, majd a megyei értéktárba is. Óriási elismerés a táncosoknak a 2017-ben kiérdemelt megyei Szentpéteri Zsigmond kitüntető díj elnyerése. 2019-ben a Néptáncosok Területi Bemutató Színpadán kiemelt nívódíjas elismerést kaptak. Az együttes tagjai rendszeres résztvevői hazai és nemzetközi fesztiváloknak és táncházaknak. Az együttes fenntartója a Szabolcs Néptánc Egyesület, amely több mint 100 táncossal dolgozik    4 éves kortól 70 éves korig.

Figurás Táncegyüttes

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti Tagozata a hazai, professzionális táncművészképzés egyik legmeghatározóbb intézménye. Az iskola végzett növendékei megtalálhatók az ország valamennyi hivatásos táncegyüttesének tánckari tagjai, vezető táncos szólistái, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói között.

A 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon fellépő tanulók már sikeresen mutatkoztak be különböző szakmai versenyeken, városi rendezvényeken, fesztiválokon úgy együttesi formában, mint szólistaként. Fiatal koruk ellenére több díjat is magukénak tudhatnak. A műsorban közreműködő 12-13. évfolyamos növendékek közül többen büszkélkedhetnek „gyöngygalléros” és „ezüstpitykés” szóló táncosi címmel. A számos szakmai elismerés mellett kiemelkedően fontosnak tartják, hogy több tagjuk a „Fölszállott a páva” televíziós tehetségkutató műsorban a képernyőn keresztül is népszerűsíthette a magyar néptánc­kultúrát. 

Nyírség Táncegyüttes

A Nyírség Táncegyüttes sokszoros Kiválóan Minősült Együttes (legutóbb idén márciusban nyerték el ezt a címet immár 9. alkalommal), számos hazai és külföldi fesztivál díjazottja és rendszeres résztvevője hazai és külföldi szakmai fesztiváloknak. 

A Nyírség Táncegyüttes munkássága nemzeti értékként került be a Nyíregyházi Települési Értéktárba és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba is. A társulat fontosnak tartja a magyar, valamint a kárpát-medencei néptánc- és népzenei kincs népszerűsítését itthon és a nagyvilágban, s szeretettel gyűjti és dolgozza fel szűkebb hazája – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – páratlan gazdagságú táncanyagát is.

Fontos az együttes és az általa képviselt értékek megismertetése a helyi és az országos közönséggel, valamint a magyar folklórkincs bemutatása más népek számára. Ezért vesznek részt szívesen nemzetközi folklórfesztiválokon és ezért szerveznek immár 9. alkalommal nemzetközi nép­táncfesztivált Nyíregyházán is! Az együttes tagjai középiskolai tanulók, egyetemi hallgatók, néptánc­peda­gógusok és „civil” foglalkozású fiatalok, akik azért gyűlnek össze esténként, hogy meglehetősen kevés szabadidejük nagy részét az individuális magyar néptáncok csoportba szerveződött tanulási formájának szentelhessék a Nyírség Táncegyüttesben. A társulat ebben az évben ünnepeli megalakulásának 45. évfordulóját.

.