Festival d’Italiano – A kölcseys diákok minden évben részt vesznek az országos versenyen
Lezajlott a Festival d’Italiano 2019.

Dante nyelve nem idegen a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjainak, hiszen a belvárosi patinás gimnáziumban már évtizedek óta az országban az egyik legmagasabb szinten folyik az olasz nyelv oktatása. A kölcseys diákok minden évben megmérettetik magukat az Olasz Fesztiválon, melyet idén egy budapesti gimnáziumban rendeztek.

Március 22-én, reggel 8 órakor, a megszokott iskolánk helyett egy csapat olaszos diákkal Budapest felé vettük az irányt. Egy hosszabb, de izgalmakkal teli utazás után a déli órákban megérkeztünk a Kőbányai Szent László Gimnáziumba, a 45. Festival d’Italiano-ra, azaz az Országos Olasz Fesztiválra. 

A versenyre a felkészülés azonban már a téli időszakban elkezdődött, a vállalkozó szellemű diákok ekkor készítették el a különböző egyetemek olasz tanszékeinek felhívására a pályázataikat.  A fővárosi iskolába történő megérkezés után ki-ki megkereste a maga helyét, majd kezdődhetett a fesztivál sok feszültséggel és izgalommal járó része, a helyszíni versenyszámok. Voltak, akik szavaltak, mások az élőbeszéd „A” (egy adott témáról való beszélgetés a zsűrivel) és „B” (egy adott filmrészlet tartalmának ismertetése szóban) kategóriáiban adtak számot tudásukról, de a csapatversenyekből is kivették a részüket a kölcseysek: a tavalyi évhez hasonlóan idén is indultak versenyzőink a  kultúrtörténeti vetélkedőben és a színpadi kategóriában.  

Este egy bensőséges, amolyan olaszos ünnepség keretein belül hivatalosan is megnyitották a fesztivált. A Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, Gianluca Borghese és a Kőbányai Szent László Gimnázium intézményvezetője, Sárkány Péter igazgató úr olaszul köszöntötte a több mint ötven iskolából összesereglett mintegy nyolcszáz diákot, az őket kísérő tanárokat, meghívott vendégeket. Ekkor díjazták az írásbeli kategóriák nyerteseit is. A megnyitó után egy jó hangulatú fogadáson vettünk részt, ahol kiszórakozhattuk magunkból a napközben felhalmozódott feszültséget. Az este folyamán elfoglaltuk a szállást, ahol szórakozással, barátkozással és több-kevesebb alvással telt az idő.

A második napon két versenyszám is zajlott a csapataink részvételével: a színpadi kategória és a kultúrtörténeti vetélkedő. A színjátszó csapatunk idén egy saját színdarabbal, az „Imparare a volare” című, igencsak aktuális témával (az iskolai zaklatással) foglalkozó előadással szerepelt. A civilizációs vetélkedő témája idén Giuseppe Verdi élete és munkássága volt. A versenyszámok végeztével jó hangulatban, csocsózással, olasz zenék hallgatásával vártuk a délutáni záróünnepséget és díjkiosztót, ahol mindannyiunk örömére sok kölcseys tanuló részesült elismerésben. 

A záróünnepségen került sor egy igencsak rangos és nagy megtiszteltetéssel járó szakmai díj átadására is: Nagyné Balla Judit tanárnő életpályájának elismeréséül Ogonovsky Edit-díjban részesült. Az ünnepség után hazaindultunk Nyíregyházára, ahol büszkén nyugtáztuk magunkban, hogy az olasz nyelv a világ legszebb nyelve, és Dante nyelvét tanulni igazán kiváltságos dolog.
Szeretnénk megköszönni Bánhegyesi Erzsébet, Baranyiné Szilágyi Gabriella és Nagyné Balla Judit tanárnőknek, valamint Hudivók Marianna tanárnőnek, a Vikár Sándor Zeneiskola nyugdíjas zenepedagógusának a lelkiismeretes felkészítést a versenyre.

 

Nyisztor Angéla és Rácz Péter István, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc 
Gimnázium 10. c osztályos tanulói