Fényvisszaverős biciklik figyelmeztetik az autósokat

– Ha én nem húzódnék le, akkor igencsak elütnének az autósok – panaszolja Gurály Imréné, aki a Tokaji úthoz érve leszáll a biciklijéről és tolni kezdi a drótszamarat. A főút mellett található a postaládája, ide szokott kerékpározni mindennap. Szerinte a főút mellett veszélyes biciklizni, mert sok autós nem veszi figyelembe a kerékpárosokat és a KRESZ előírásait. Tavaly többek között ennek következményeként 900 személyi sérüléssel járó baleset történt a megyében, ebből 270 esetben biciklis volt a részese. A Tokaji úton két kerékpáros is életét veszítette balesetben. Ez derül ki a megyei rendőrkapitányság adataiból. A rendőrség, hogy megelőzze a tragédiákat, úgy döntött, a biciklisek által leggyakrabban használt utak mellé nem hétköznapi, figyelmeztető eszközöket helyeznek ki.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ez az egész szerkezet fényvisszaverő anyaggal van bevonva, tehát messziről is, éjszaka is jól fog világítani – mutat egy oszlopra szerelt, használaton kívüli kerékpárt a megyei rendőrkapitány. A bringa és a mellette lévő figyelmeztető tábla hívja fel a kerékpárosok és autósok figyelmét, vigyázzanak egymásra. – Ezzel az akcióval szeretnénk felhívni azokon az útszakaszokon a közlekedő járművezetők figyelmét, ahol már ilyen baleset bekövetkezett, vagy ez potenciálisan lehetséges. Ezen az útszakaszon ketten haltak meg tavaly kerékpáros közlekedők. Ez a különleges tábla, illetve a kerékpár napközben nyilván jól látható lesz, éjszaka pedig fényvisszaverő. Ha éjszaka jön erre egy gépkocsi, messziről fog világítani a kerékpár – mondta Tarcsa Csaba.

A rendőrkapitány arról is beszélt, hogy a megyei kerékpáros balesetek több mint felénél maguk a biciklisek is felelősek voltak az ütközésekért. Ezért a bringák nekik is szólnak; óvatosabban, körültekintőbben közlekedjenek. Tarcsa Csaba hozzáfűzte, a különleges figyelmeztető eszközökből a Tiszavasvári úton, valamint Mátészalkán, a Jármi úton is kihelyeznek egyet-egyet. Ha a fényvisszaverős biciklik beváltják a hozzájuk fűzött reményeket és csökkenni fog az érintett utakon a balesetek száma, további figyelmeztető bringákat is ki fog helyezni a rendőrség a megye útjai mellett.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)