Fényes jövője lehet az új brit-magyar gazdasági kapcsolatoknak
Fényes jövője lehet az új brit-magyar gazdasági kapcsolatoknak

December 31-én lezárult egy korszak és egy új kezdődött Nagy-Britannia, illetve a britek életében. Véget ért az EU-ból való kilépést követő átmeneti időszak, az elválás az uniótól végül békés módon, eddig megrázkódtatás nélkül történt meg. A december 24-én született megállapodás szabályozza az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni viszonyát.

A Magyarországon működő brit cégek számára is óriásit változott a világ, ahogy életbe lépett az új megállapodás és lezárult az átmenti időszak.

Most a legfontosabb az Egyesült Királyság és főként az itt működő brit cégek számára az, hogy ezek a vállalkozások túlnyomó részt szolgáltatások terén dolgoznak, számukra pedig az új kereskedelmi és együttműködési megállapodás alapján nagyon hasonlók lesznek a működési keretek az eddigiekhez képest

– fogalmazott Duncan Graham, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara (BCCH) elnöke a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Hozzátette: a legnagyobb változások az exportáló-importáló vállalkozásokat érintik majd, hiszen igaz, hogy megszületett az egyezség, de a britek mégis csak kiléptek az unió vámközösségéből. Időbe telik mire a vámdokumentáció menete kialakul – mondta Duncan Graham.

Az elnök ugyanakkor úgy véli, hogy az új gazdasági kapcsolatokra Magyarország esetében kifejezetten fényes jövő vár. Éppen azért, mert a hazánkban jelen lévő brit cégek sok magyart alkalmaznak, szolgáltatás-központúak, és a jövőben Magyarország még vonzóbb lehet az ilyen vállalatok számára.

A British Chamber of Commerce magyarországi elnöke szerint továbbra is sok magyar marad és él majd az Egyesült Királyságban, amit óriási lehetőségnek tart Nagy-Britannia számára a továbblépésre.

hirado.hu