Felvételi változások – Enyhülnek a követelmények a Nyíregyházi Egyetem

Nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi és eltörlik a jogszabályi minimumpontszámot a legtöbb szakon a Nyíregyházi Egyetemen. Az intézmények saját felvételi feltételeket szabhatnak egy új jogszabály alapján.

Hallgatóbarát módosításokról döntött nemrégiben a Nyíregyházi Egyetem, így enyhülnek a követelmények már a következő tanévtől.

Könnyebb bejutás

2023-tól valamennyi alapképzési szakunkon és osztatlan tanárképzési szakon már nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi, a legtöbb szakunkon eltörlésre került a jogszabályi minimumpontszám, illetve azokon a szakokon, ahol szakterületi minimumpontszámhoz volt kötve az állami finanszírozású képzési forma, ott ezek is felfüggesztésre kerültek. A 2023-as felvételi eljárásban még a 2022. évi szabályozás alapján lehet többletpontokat szerezni, igazi nagy változást a 2024-es felvételi eljárás fog hozni, ahol 100 pont vonatkozásában az intézmények autonómiát kaptak arra vonatkozóan, hogy maguk határozzák meg azokat a területeket, amelyekből hozott tudás alapján többletpontokat kívánnak adni” – nyilatkozta Kósáné dr. Bilanics Ágnes, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Várják a hallgatókat

Az egyetem három csoportra fókuszál a felvételi kapcsán. Egyrészt a középiskolásokra, akik most fejezik be középfokú tanulmányaikat, másrészt azokra, akik még abban a rendszerben érettségiztek, amikor nem volt elérhető vagy nem volt kötelező az emelt szintű érettségi, ők a munka világából ülnek vissza az iskolapadba, harmadrészt pedig a határon túli fiatalokat is várják Nyíregyházára. A hallgatók összességét érinti majd a nyelvvizsgával kapcsolatos módosítások.

Új nyelvvizsga szabályok

A nyelvvizsga vonatkozásában 2022 decemberében született meg a jogszabályi környezet, amely úgy fogalmaz, hogy minden olyan hallgatót, aki 2021 augusztusa után záróvizsgázott és csak a nyelvvizsga követelmények teljesítése hiányában nem tudta eddig átvenni az oklevelét, az most, jelen pillanatban mentesül a nyelvvizsga követelmények alól. Erről már értesítettük a hallgatókat, számukra 2023. január 19-ig állítjuk ki az okleveleket. Ez a mentesség azon hallgatóinkra is vonatkozik, akik most januárban kívánnak záróvizsgát tenni” – tette hozzá Kósáné dr. Bilanics Ágnes.

A következő években elvárás lesz a felsőoktatási intézményektől, hogy olyan környezetet alakítsanak ki a hallgatóiknak, amelyben a diploma megszerzése után egy nemzetközi üzleti környezetben, illetve a munkaerőpiacon szakmájuknak megfelelő idegen nyelvi tudással is rendelkezzenek. Ez nem csak klasszikus nyelvoktatást jelent, hanem szaknyelv központú és tartalom alapú nyelvoktatást kínálnak majd – tette hozzá az oktatási rektorhelyettes.