Félmillió menekültnek segített a háború két éve alatt az Ökumenikus Segélyszervezet történetének legnagyobb humanitárius segélyprogramja

A 2022. február 24-én kitört orosz-ukrán háború bajbajutottjait segítő segélyprogram az Ökumenikus Segélyszervezet történetének eddigi legnagyobb humanitárius szerepvállalása mindezidáig 513 ezer bajbajutottat segített összesen 13,5 milliárd forint értékben. Míg Ukrajna középső és nyugati részén a belső menekültek hosszú távú támogatása, a frontvonalhoz közel eső területeken továbbra is a túléléshez szükséges azonnali segítség van a Segélyszervezet munkájának fókuszában. Azokon a területeken pedig, ahol a front korábban vonult át, már a helyreállításban vállalnak szerepet az ökumenikusok. Az Ukrajna szerte 22 ukrajnai megyét érintő, nemzetközi jelentőségű segélyprogram a Magyarországra érkező menekültek megsegítésére is kiemelt figyelmet fordít.

Az Ukrajnában 25 éve jelen lévő Ökumenikus Segélyszervezet a háború kitörésének napján azonnal megkezdte humanitárius segélyprogramját mind Ukrajnában, mind pedig Magyarországon. Országos adománygyűjtést hirdetett és megszervezte a segítségnyújtás logisztikai hátterét is. Ukrajnában mára országos jelenlétet épített ki: beregszászi központja mellett először Lvivben, majd Kijevben és Dnyiproban hozott létre humanitárius irodákat. Ezeken keresztül, illetve helyi partnerhálózatával való együttműködésben nyújt segítséget Ukrajna 22 megyéjében, a keleti Harkivtól a kárpátaljai Beregszászig. Helyszíni beágyazottságának, illetve több évtizedes tapasztalatának köszönhetően az Ökumenikus Segélyszervezet vezető szerepet tölt be az ACT Alliance nemzetközi szövetség nagyszabású ukrajnai segélyezési tevékenységében. A Herszonban kialakított folyamatos jelenlétnek köszönhetően már a nova kakhovka-i gát felrobbanásának napján segíteni tudott az elárasztott területeken élőknek. 

A Magyarországra menekülőket segítő szolgáltatásai ma már a 2022 nyarán megnyitott Ukrajnai Menekülteket Támogató Központban folyamatosan elérhetőek. A határ mindkét oldalán végzett munka mára szerteágazó segélyprogrammá nőtt ki magát, kézzelfogható, természetbeni támogatástól a készpénzes segítségen át a pszichoszociális tanácsadásig és az újjáépítésig. A segélyprogram a háború második évében a frontvonalhoz közel fekvő és nehezen megközelíthető területek lakosságának támogatását helyezte a hangsúlyt, és egyetlen magyar szervezetként a következő időszakban is ezeken a területen tervezi erősíteni jelenlétét a Segélyszervezet. Itt a napi túléléshez továbbra is élelmiszerre, ivóvízre, téli tüzelőre van szüksége a családoknak, valamint óvóhelyek kialakítására és felszerelésére. Fontos marad továbbra is a készpénzes támogatás, ami a legrugalmasabb támogatást biztosítja a belső menekült családok részére. Az ország középső részén pedig az infrastruktúra helyreállítása kerül előtérbe, elsősorban iskolák, óvodák felújításával. A Segélyszervezet célja ezirányú programjain keresztül a viszonylagos normalitáshoz való visszatérés és a sokat szenvedett lakosság nehézségeinek enyhítése az elhúzódó háború ellenére.

A két éve tartó háború okozta kihívásokra válaszokat adó humanitárius program eddigi szakasza magán- és vállalati adományozók, egyházak, Magyarország Kormánya, továbbá nemzetközi partnerszervezetek összefogásával valósult meg. A szomorú évfordulón az Ökumenikus Segélyszervezet köszönetet mondd a támogatók összefogásáért, de egyúttal emlékeztet is, hogy az elhúzódó krízis miatt még sokáig szükség lesz a háborúból menekülők, illetve annak hatásait megszenvedők segítésére.

Segítség Ukrajnában - 24 hónap számokban

A háború kitörése óta több mint 110, természetbeni segélyt szállító kamion lépte át a magyar-ukrán határt. A főként tartós élelmiszerből, higiéniai és gyermekápolási cikkekből, generátorokból vagy éppen gyógyszerből álló segélyszállítmányok össztömege az elmúlt két év során a 2300 tonnát is meghaladta. A Segélyszervezet ennek köszönhetően Ukrajnában több mint 300 menekültszállást tudott támogatni tárgyi adományokkal, többet pedig alapvető háztartási gépekkel, eszközökkel is felszerelt.

Az elmúlt két évben a Segélyszervezet a háború következtében traumatizált emberek mentális egészségének megőrzéséért is sokat tett. Helyi partnerszervezeteivel együttműködésben pszichoszociális és jogi segítséget, művészeti-, zenei-, és pszichoterápiát nyújt, összesen 59.656 embert érve el a tevékenységeken keresztül Ukrajna-szerte. A Segélyszervezet egyének és közösségek személyre szabott támogatására létrehozott segítségformái egyaránt célzott segítséget nyújtanak a háború következtében szükséget szenvedőknek. A nemzetközi partnerek támogatásával indított készpénzes krízis támogatási programjának keretében eddig összesen 42.363 egyént, míg közösségi pályázataival 154 szervezetet és gyülekezetet támogatott szükségleteiknek megfelelően.

A háború elhúzódása miatt az Ökumenikus Segélyszervezet nagy hangsúlyt fektet a hosszú távú projektekre az újjáépítés és fejlesztés területén a harcok sújtotta ukrajnai településeken. A magyar kormánnyal stratégiai együttműködésben Bucsában mentőállomást, Zahalciban pedig konténeróvodát adott át és megkezdte a település középiskolájának felújítását, illetve Szinyakban egy postai és önkormányzati funkciókkal is bíró egészségügyi központ megépítésén is dolgoznak a szervezet munkatársai. A kárpátaljai Nagyszőlősön egy régi kollégium épületét teljeskörűen felújítva 200 fős menekültszállást, Beregszászon pedig 4 egyedülálló, többgyermekes anya számára biztonságos átmeneti tartózkodást nyújtó anyaotthont hozott létre a Segélyszervezet. Az oktatási- és szociális intézmények, illetve menedékhelyek, óvóhelyek felújítása vagy létrehozása mellett 530 háborúban megsérült magánház rendbehozatalához is hozzájárult az Ökumenikus Segélyszervezet.

Több mint 100 ezer hazánkba érkező menekültnek segített eddig az Ökumenikus Segélyszervezet

A Magyarországon otthonra találó menekültek ellátásának érdekében másfél évvel ezelőtt Budapest belvárosában az Ökumenikus Segélyszervezet létrehozta az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központját. Az intézmény egyrészt olyan kézzelfogható segélyáruval támogatja a menekülteket, mint az élelmiszer, higiénés eszközök, ruházat vagy gyermekápolási eszközök, miközben kiemelt hangsúlyt fektet az integrációt segítő szolgáltatásokra is a jövőjüket Magyarországon tervezők számára. Az oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz jutás, a munkavállalás elősegítése, illetve felnőttképzések mellett a gyermekek gondozása és a nyelvtanulás terén is segítenek a központ munkatársai. Az intézményhez tartozó Közösségi Térben pedig ukrán családok gyermekei számára tartanak napi szintű terápiás és fejlesztő foglalkozásokat. Nyáron pedig több helyszínen biztosított a Segélyszervezet táborokat az ukrajnai menekült gyermekeknek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai menekülteket segítő munkájáról a ezen a weboldalon lehet bővebben olvasni, ahol lehetőség van a segélyprogram támogatására is.