Felmentették a támadóját életveszélyesen megsebesítő férfit

Felmentették a támadóját életveszélyesen megsebesítő férfit

A törvényszék sajtószóvivő-helyettese által kiadott, az MTI-hez is eljuttatott sajtóközlemény szerint a támadót, az ügy másodrendű vádlottját garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság és ezért egy évre próbára bocsátotta.
A megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott és két ismerőse 2013. augusztus 11-én éjjel egy presszónál lévő padon ittasan beszélgetett egymással, amikor a presszóból kilépett egy szintén ittas társaság, köztük a másodrendű vádlott. Ekkor a padon ülő elsőrendű vádlott megszólította másodrendűt, aki trágár szavakkal szólt vissza, majd hirtelen megütötte, többször megrúgta a földre került férfit. A bántalmazott férfi elővette zsebkését és ötször megszúrta támadóját, aki – mint később kiderült – életveszélyesen megsérült.

A társaság többi tagja közben megpróbálta abbahagyatni a verekedést a két férfival, kiabálásukra a másodrendű vádlott elszaladt és a közelben lakó rokonaitól kért segítséget.
Az ítélet indoklásában a bíróság hangsúlyozta, a felmentő ítéletre a 2013 júliusában megváltozott Büntető törvénykönyv (Btk.) adott lehetőséget, amely újraszabályozta a jogos önvédelem intézményrendszerét. „A jogtalan támadással szemben a jogalkotó védelmet kíván biztosítani azzal, hogy kimondja, ha a jogtalan támadást személy ellen éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan követik el, a megtámadott nem köteles kitérni a támadás elől” – áll az indoklásban.
A bíróság álláspontja szerint ebben az esetben személy ellen éjjel megvalósuló támadásról van szó, így a Btk.-ban meghatározott büntethetőséget kizáró ok miatt mentették fel elsőrendű vádlottat az ellene emelt, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének vádja alól – olvasható Toma Attila sajtószóvivő-helyettes sajtóközleményében.
Az ítéletet az ügyész, a vádlottak és a védők is tudomásul vették, így az jogerős.

MTI

Fotó: amaknife.blogspot.com