Fellélegeztek a lakók – Egy 10 éves problémát sikerült orvosolni

– Állandóan tiszta trágyaszag itt minden! – mondja Győri Jánosné, miközben egy zsebkendőt szorít az orrához. Az Őz köz 65. alatti társasházban évek óta arra panaszkodnak az ott élők, hogy az egyik földszinti lakásából elviselhetetlen bűz árad. – Amit 15 család szenved itt ezek miatt, ez egyszerűen felháborító! Tiszta fertőzőveszély az egész, így jövök le mindig zsebkendővel a kezemben, így bírom ki. Szerencse, hogy gyenge tél van, és nyitva tudjuk a bukóablakokat tartani és szellőzik minden – fűzi hozzá Győriné, miközben a lakás ajtajára mutat.

 

A LAKÓK MEGELÉGELTÉK

 

A lakók úgy döntöttek, nem tűrik tovább a bűzt, és a lépcsőházba ki-be járó kétes alakokat. A városgondnokhoz fordultak, aki a közösségi rendőrök segítségével bejutott a lakásba. Bordás Béla fotókat is készített a látottakról. Ezeken jelentős mennyiségű szemét látható, a padlóra rakott – plédekből és paplanokból kialakított – hevenyészett fekvőhelyek mellett. Az egykori fürdőszobában emberi ürülék, a fürdőkádban vizelet volt. A lakók elmondása szerint ráadásul a lakás ajtaja éjjel-nappal nyitva állt, így a szagokat mindenki érezhette.

 

AZ ÖNKORMÁNYZAT FERTŐTLENÍTÉST RENDELT EL

 

A NYÍRVV munkatársai először kihordták az itt felgyülemlett több mázsányi szemetet, majd hypós vízzel mosták át a lakást. Ezt követően a városgondnok személyesen is megkérte a lakásban élő férfit, hogy válogassa meg, kit enged be magához, és ne halmozza fel a szemetet. A Nyíregyházi Napló megkérdezte az itt élő Balogh Kálmánt is, aki elismerte, hogy felelős a kialakult állapotokért. Azt mondta, segített a takarításban is, de hozzáfűzte, hogy ezért nem ő a felelős: – Kitakarítottuk a lakást, lefertőtlenítettük, mindent kitakarítunk. A wc-t kidobtuk, mert tiszta ürülék volt. Nem én csináltam, hanem azok, akik itt laknak nálam, de én voltam a hibás, mert én fogadtam be őket, ilyen gonosz embereket.

 

KI FIZETI A KÖZTARTOZÁST?

 

A Nyíregyházi Napló kiderítette, hogy Balogh Kálmán csak tizennyolcad részben tulajdonosa az Őz közi lakásnak. Tíz tizennyolcad részét az önkormányzat már korábban megvette az ingatlannak. A város szeretné is rendezni az itteni állapotokat, azonban a lakóval egyelőre nem tudtak megállapodni egy esetleges adásvételről. A lakáson ugyanis több mint 4 millió forint köztartozás van, amit rendezni kellene.

Takarítás után a városrész önkormányzati képviselője is megnézte a lakást. Andó Károly azt mondta, attól tart, hogy a takarítás csak ideiglenesen oldja meg a lakóközösség problémáit. – Remélem, hogy sikerül a fertőtlenítést is elvégezni, azután az önkormányzattól a vagyongazdálkodás kap egy levelet, amiben szeretnék a tulajdonjogokat tisztázni és egy végső megoldást találni erre a helyzetre.

Z. Pintye Zsolt