Felderítés és rajtaütés – Közös gyakorlaton vettek részt a tartalékosok és az egyetemisták

Közös gyakorlaton vettek részt a tartalékos katonák és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Honvédtisztképző Kar felderítő szakirányú hallgatói a múlt héten. Az egyetemisták fejleszthették leendő parancsnoki képességeiket, amíg a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred tartalékos állománya megismerhette a felderítők szakfelkészítését.

Harcászati kiképzés a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis gyakorlóterén. Felderítés, majd rajtaütés volt a tartalékos katonáknak és a közszolgálati egyetem hallgatóinak a feladata. Múlt hét hétfőn kezdődött a gyakorlat és egész héten át tartott, az állomány vegyes, a huszonévesektől egészen a középkorúakig összesen harmincan vettek részt a kiképzésen, nők és férfiak egyaránt.

Rajtaütés gyakorlat

A csütörtöki feladatuk egy rajtaütés volt, rejtett módon közelítették meg az ellenséges területet, majd információkat próbáltak szerezni, miközben megzavarták az ellenséget és elpusztították a fontos objektumukat. Mester Ákos 2021-ben jelentkezett a területvédelmi ezredhez és már a jövőjét is a honvédség kötelékében képzeli el. Ez a hét jó lehetőséget biztosít a képességei fejlesztésére.

A tűrőképességemre nagyon jó hatással volt ez a hét, és a csapatmunkára is. Tanultunk lesállást, rajtaütést, felderítési módszereket” – mondta Mester Ákos tartalékos katona.

Esőben, hóban és éjszaka is

A hét témája a nem szervezetszerű felderítés. Egy ilyen kiképzésen olyan dolgokat tapasztalhatnak meg a katonák, amiket máshol nem vagy csak nagyon ritkán. Az elmúlt napokban az időjárás sem volt kegyes, esőben, közel 100 km/h-s szélben és hóban is folytatták a gyakorlatot az önkéntesek és az egyetemisták, sőt még éjjel is.

Véleményem szerint az alvás ilyenkor választható, opcionális, én nem preferálom, ha egy huzamban két napot kell kint tölteni. Fedél akkor van a fejünk fölött, ha mi készítünk saját magunknak, illetve szükség van rá. Folyamatos munkavégzés van, váltott munkarendben. Aki tud és akar, az tehát tud aludni, aki pedig nem, az figyel és őrzi a többieket” – nyilatkozta Molnár Zoltán törzsőrmester, vezénylő altiszt.

Eredményes a közös munka

A felsőoktatási intézmény és a területvédelmi ezred együttműködése, és így a közös munka azért is szerencsés, mert a harmadéves egyetemisták valós alegységgel tudják gyakorolni a jövőbeli parancsnoki szerepkörüket, a zászlóalj tartalékosai pedig a kötelék kiképzésen túl a felderítők szakfelkészítésén is részt vehetnek – nyilatkozta Tóth Péter parancsnok. Korábban a tartalékos katonák nem vettek részt hasonló gyakorlaton.

Egy ilyen megterhelés minden ember számára, főleg katonák számára egy tartást biztosít, hiszen ha ezt teljesíteni tudja, akkor önmagával szemben is egy kihívást teljesített. Szervezeti szinten a fontossága abban nyilvánul meg, hogy plusz képességeket tudunk kialakítani” – nyilatkozta Tóth Péter, a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

A visszajelzések alapján hasznos volt a gyakorlat, mivel olyan feladatokat is kaptak, amelyeket csak ritkán van lehetőségük teljesíteni, ilyen volt többek között a rejtett figyelők készítése is. A harcászati kiképzésen a területvédelmi zászlóalj 21 tartalékos katonája és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 9 hallgatója vett részt.