Félárú torkoskodás csütörtökön

[video]

A szokásosnál nagyobb előkészülettel várják a vendégeket az éttermekben. Holnap tartják a Torkos Csütörtököt, ami hagyományosan a kedvezményekről szól. A Magyar Turizmus Zrt. tíz évvel ezelőtt indította útnak a kezdeményezést, lényege, hogy ezen a napon az éttermek 50 százalék kedvezményt adnak a számlából.

 

NÉPHAGYOMÁNYBÓL ERED

 

A Torkos Csütörtök a magyar néphagyományokból származik, lényege, hogy a nagyböjt előtt ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag ételeket. Ilyenkor megengedett volt a szokásosnál mohóbb, torkosabb étkezés.
A tapasztalatok azt mutatják, ilyenkor jóval többen mennek étterembe és azok is ott étkeznek, akik egyébként nem tehetik ezt meg.
– Azok az éttermek, amelyek részt vesznek az akcióban, megnövekedett forgalommal számolhatnak holnap. A kérdés inkább az, hogy azok a vendégek, akik a Torkos Csütörtökön ezeket az éttermeket választják, mennyire térnek vissza később is – részletezte Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

 

TELT HÁZ

 

Országosan félezer, Nyíregyházán pedig 12 vendéglátó csatlakozott az akcióhoz. A John Bull Korona Pubban például este 6 és 8 között már szinte telt ház van, de a többi étteremben is nehéz asztalt foglalni csütörtökre. Itt a szokásos étlappal várják a vendégeket, de a várható megnövekedett forgalom miatt több előkészülettel.
– Pácoltunk bőven bélszínt, de sütünk libamájat is. Remélhetőleg azok is megkóstolják ezeket az ételeket, akik nem tehetik meg azt, hogy teljes áron megtegyék – mondta Huszár Tibor, a John Bull Korona Pub séfje.
A Torkos Csütörtök esetén nem árt tudni, hogy nem az ételekből jár a kedvezmény, hanem a számla végösszegéből. Ez azonban csak a helyben fogyasztásra vonatkozik, elvitel esetén az éttermeknek nem kell kedvezményt adniuk, de természetesen pozitív irányba ettől eltérhetnek.

Erdős József