Fehér lesz a karácsony? Térképen mutatjuk, hol van rá nagyobb esély
Fotó: Illusztráció

A hét második felében erős felmelegedés érkezik, de még mindig van esély a fehér karácsonyra.

Bár még több, mint egy hét van karácsonyig, így az előrejelzések igen nagyfokú bizonytalansággal jósolják meg az időt az ünnepekre, de az Időkép tematikus térképe szerint még mindig van esély a fehér karácsonyra.

Az utóbbi napokban több helyen megvillantotta szebbik arcát a tél, és több centis hóréteggel borította be a táját, a hét második felében azonban komoly enyhülés következik, csütörtök reggel már csak néhol lehet hidegebb -5 foknál, napközeben pedig 1-8 fok várható. A magasabb értékeket délen mérhetjük.

Megosztott lesz a hőmérséklet, északnyugat felől délkelet felé haladva lesz egyre melegebb. Miközben Sopron környékén csak 2-3 fok lesz jellemző, addig a Dél-Alföldön 13-14 fokig is melegedhet a levegő.

Bár sok helyen már évek óta nem volt fehér karácsony, az északi tájakon még van esély havazásra. Szombatra ugyanis lehűlés jön, az esőt nyugat felől egyre többfelé válthatja fel havas eső, havazás, ám napközben egyre inkább szűnni kezd a csapadéktevékenység.

Az jelen előrejelzések szerint az Északi-középhegységben 45 százalék, míg nyugaton és a főváros környékén 40 százalékos eséllyel ropoghat némi hó a lábunk alatt karácsonykor. Délkelet felé haladva ennek esélye egyre inkább csökken.

 

Forrás: hirado.hu