Faültetés a Móricz iskolában – Újabb 50 fát ültettek el Nyíregyházán a tiszta levegőért
Fotó: Szarka Lajos

Újabb 50 – 20 nyír, 20 kőris és 10 ezüst hárs – facsemetét ültettek el Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond és a Móra Ferenc Általános Iskola udvarán, illetve az épületek előtti közterületen. A CrossBordAir projektben Nyíregyháza partnere a szatmárnémeti és az ungvári önkormányzat. Az ETT, az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulása azt vállalta, hogy javítják a levegő minőségét és csökkentik a légszennyezést.

Dr. Kovács Ferenc polgármester Zöld Város programjával összecseng a mostani faültetés is, hiszen mindenki számára világos, hogy tenni kell a tisztább levegőért. Mérőállomás felállítására is készülnek a városok, és 100, adatgyűjtésre, valamint a tények feldolgozására alkalmas mérőműszert terveznek még ebben az esztendőben elhelyezni a három testvérvárosban.

„Ez egy nagyon fontos pályázat, amit nyertünk. Interreg pályázat, tehát EU-s forrásból van. 150 millió forint körüli összeget jelent, és három várost. Két testvérvárosunkkal, Szatmárnémetivel és Ungvárral együtt pályáztunk. Bonyolítója az ETT, a Szatmárnémetivel több mint 10 éve létrehozott közös cégünk, melynek a feladata a két határmenti város, a térség közös pályázatainak a bonyolítása és előkészítése. A téma a levegőminőség javítása, nagyon fontos itt, Nyíregyházán is. Több részből áll a pályázat. Egy új mérőállomást hozunk létre. Van egy nem túl jó helyen lévő, nagyon régi mérőállomás. Minden jobb városban több mérőállomás van – most már Nyíregyházán is lesz. Emellett 100 mobil mérőeszközt is beszerzünk” – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

Ezután tudni lehet, hogy milyen évszakban, mely városrészekben milyen a levegő minősége, és ezen adatok szerint intézkednek a szakemberek. Tenni kell a szmog ellen, ami nemcsak a kedvezőtlen időjárás, hanem a fűtés miatt is igen erősen rontja a levegő minőségét.

„Mindenképp szeretnénk egy második automata mérőállomást, amely a szilárd anyagot, a PM10 légszennyező anyagot mérné. Ezáltal valósabb képet kapnánk a füstköd riadó riasztási, tájékoztatási fokozatairól. A pályázat másik része pedig az, hogy olyan kis műszereket szereznénk be, melyek a városok különböző pontjain kihelyezve pontosítanák, hogy melyek azok a városrészek, ahol rosszabb a levegőminőség, hogy a problémára tudjunk koncentrálni” – tájékoztatott Rozinka Zsolt, a Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője.

A 100 mérőműszerből jut majd Szatmárnémetibe is. Nyíregyházához hasonlóan testvérvárosunkban is igyekeznek célszerűen szervezni a tömegközlekedést. Az utóbbi két évben 26 új, nagyobbrészt hibrid autóbuszt vásároltak, tehát megújult a tömegközlekedés gépparkja. Folyamatosan bővítik uniós forrásokból és helyi költségekből is a kerékpárutakat. A várost kettészeli a Szamos, melynek töltése tetején kerékpárutat építenek, ami összeköti Szatmárnémetit a szomszédos településekkel.

„A két város rengeteg hasonló jellemvonással rendelkezik. Két, nagyjából 120 ezres megyeszékhelyről beszélünk. A levegő szennyezettsége is hasonló. Sajnálattal állapítottuk meg polgármester úrral és a kollégákkal, hogy az jellemző mind Szatmárnémetire, mind Nyíregyházára, hogy a polgárok ügyeiket intézni, elvinni a gyerekeket az iskolába, nagyon szeretik gépjárművel megtenni. A mentalitást meg kell változtatni, és ezt ilyen projektekkel is tesszük” – nyilatkozta Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere.

A jövőben a diákokra bízzák a facsemeték gondozását, és számukra hirdetnek a környezetvédelemmel kapcsolatos rajzpályázatot, szerveznek ismeretterjesztő előadásokat, hiszen ők a jövő letéteményesei. A projekt 2023. január végén zárul.

Kapcsolódó galéria

Faültetés a Móricz iskola előtt