Faültetés a Móricz iskolában – Újabb 50 fát ültettek el Nyíregyházán a tiszta levegőért
Fotó: Szarka Lajos

Újabb 50 – 20 nyír, 20 kőris és 10 ezüst hárs – facsemetét ültettek el Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond és a Móra Ferenc Általános Iskola udvarán, illetve az épületek előtti közterületen. A CrossBordAir projektben Nyíregyháza partnere a szatmárnémeti és az ungvári önkormányzat. Az ETT, az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulása azt vállalta, hogy javítják a levegő minőségét és csökkentik a légszennyezést.

Dr. Kovács Ferenc polgármester Zöld Város programjával összecseng a mostani faültetés is, hiszen mindenki számára világos, hogy tenni kell a tisztább levegőért. Mérőállomás felállítására is készülnek a városok, és 100, adatgyűjtésre, valamint a tények feldolgozására alkalmas mérőműszert terveznek még ebben az esztendőben elhelyezni a három testvérvárosban.

„Ez egy nagyon fontos pályázat, amit nyertünk. Interreg pályázat, tehát EU-s forrásból van. 150 millió forint körüli összeget jelent, és három várost. Két testvérvárosunkkal, Szatmárnémetivel és Ungvárral együtt pályáztunk. Bonyolítója az ETT, a Szatmárnémetivel több mint 10 éve létrehozott közös cégünk, melynek a feladata a két határmenti város, a térség közös pályázatainak a bonyolítása és előkészítése. A téma a levegőminőség javítása, nagyon fontos itt, Nyíregyházán is. Több részből áll a pályázat. Egy új mérőállomást hozunk létre. Van egy nem túl jó helyen lévő, nagyon régi mérőállomás. Minden jobb városban több mérőállomás van – most már Nyíregyházán is lesz. Emellett 100 mobil mérőeszközt is beszerzünk” – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

Ezután tudni lehet, hogy milyen évszakban, mely városrészekben milyen a levegő minősége, és ezen adatok szerint intézkednek a szakemberek. Tenni kell a szmog ellen, ami nemcsak a kedvezőtlen időjárás, hanem a fűtés miatt is igen erősen rontja a levegő minőségét.

„Mindenképp szeretnénk egy második automata mérőállomást, amely a szilárd anyagot, a PM10 légszennyező anyagot mérné. Ezáltal valósabb képet kapnánk a füstköd riadó riasztási, tájékoztatási fokozatairól. A pályázat másik része pedig az, hogy olyan kis műszereket szereznénk be, melyek a városok különböző pontjain kihelyezve pontosítanák, hogy melyek azok a városrészek, ahol rosszabb a levegőminőség, hogy a problémára tudjunk koncentrálni” – tájékoztatott Rozinka Zsolt, a Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője.

A 100 mérőműszerből jut majd Szatmárnémetibe is. Nyíregyházához hasonlóan testvérvárosunkban is igyekeznek célszerűen szervezni a tömegközlekedést. Az utóbbi két évben 26 új, nagyobbrészt hibrid autóbuszt vásároltak, tehát megújult a tömegközlekedés gépparkja. Folyamatosan bővítik uniós forrásokból és helyi költségekből is a kerékpárutakat. A várost kettészeli a Szamos, melynek töltése tetején kerékpárutat építenek, ami összeköti Szatmárnémetit a szomszédos településekkel.

„A két város rengeteg hasonló jellemvonással rendelkezik. Két, nagyjából 120 ezres megyeszékhelyről beszélünk. A levegő szennyezettsége is hasonló. Sajnálattal állapítottuk meg polgármester úrral és a kollégákkal, hogy az jellemző mind Szatmárnémetire, mind Nyíregyházára, hogy a polgárok ügyeiket intézni, elvinni a gyerekeket az iskolába, nagyon szeretik gépjárművel megtenni. A mentalitást meg kell változtatni, és ezt ilyen projektekkel is tesszük” – nyilatkozta Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere.

A jövőben a diákokra bízzák a facsemeték gondozását, és számukra hirdetnek a környezetvédelemmel kapcsolatos rajzpályázatot, szerveznek ismeretterjesztő előadásokat, hiszen ők a jövő letéteményesei. A projekt 2023. január végén zárul.

A CrossBordAir című projekt keretében összesen 50 darab ezüst hárs, közönséges nyír és magas kőris facsemete került elültetésre a Nyíregyházi Móricz Zsigmond és a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános iskolák előtti közterületen, és az intézmények udvarán. 

 

A projektről röviden:

Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás 2014 szeptemberében alakult meg. A Társulás kéttagú, alapító tagjai Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és Szatmárnémeti Város Tanácsa (Románia). Az Európai Határvárosok ETT elnöke Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, társelnöke Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere.

A Csoportosulás önállóan gazdálkodó, jogi személyiséggel rendelkező, nonprofit szervezet, melynek célja, hogy határ menti együttműködés keretében a gazdasági és társadalmi kohéziót megerősítse tagjai között.

Az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (ETT) a „HUSKROUA "3. felhívása keretében partnerségben valósítja meg a „Cross-border interventions to reduce air pollution and improve air quality - Határokon átnyúló beavatkozások a légszennyezés csökkentése és a levegő minőségének javítása érdekében" – CrossBordAir című, HUSKROUA/1901/6.1/0058 számú pályázatát.

Partnerek:

  • Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (ETT – Vezető Partner)
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal (Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály)
  • Department for International Cooperation and Innovations of Uzhgorod City Council (UCC) / Ungvár Városi Tanács, Ukrajna/
  • Fund for the Development of Cross-Border Cooperation and Special Economic Zones (Uzhgorod FTCD) / Alapítvány a határokon átnyúló együttműködés és speciális gazdasági övezetek fejlesztésére, Ungvár, Ukrajna/

A projekt célja:

  • A levegőminőség javítása, a légszennyezettség csökkentése, Szatmárnémetiben, Ungváron és Nyíregyházán, közvetetten pedig a régióban. A légszennyezés - különösen az időszakosan magas szállópor-szennyezettség - a határ menti térségben komoly kihívást, valamint jelentős egészségügyi kockázatot is jelent minden lakos számára. A projekt célja ezért a levegőminőség javítása, a lakossági fűtés és a városi közlekedés (a két fő PM-forrás) által okozott szennyezés - különösen a részecskeszennyezés (PM) – csökkentése.
  • Mérés (Mérőeszköz fejlesztés, szoftverfejlesztés)
    • Egy új, kifejezetten PM10 és PM 2,5-re kalibrált légszennyezettséget mérő mérőállomás beszerzése és telepítése a környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság bevonásával Nyíregyházán.
    • Az ETT a pályázat keretében tervez egy mobil mérőeszközfejlesztést, amely mérésre, adatgyűjtésre, -tárolásra és -átvitelre alkalmas, továbbá tartalmazza a szükséges eszközöket, szenzorokat és modulokat. Az összesen 100 db mérőeszköz Nyíregyháza, Szatmárnémeti és Ungvár különböző területein lesz kihelyezve. A mérések eredményeképpen valós adatok állnak majd rendelkezésre a légszennyezettség mértékéről.
    • IT háttérfejlesztés: A pályázat célja továbbá IT fejlesztés, amely alkalmas adatgyűjtésre, adatbázis-készítésre, valós idejű adatfeldolgozásra, elemzésre és adatmegjelenítésre, továbbá adatelemzések alapján különböző mélységű riportok készítésére (szakmai, döntéshozó, általános felhasználás céljából).
  • A levegőminőség javításával, légszennyezés csökkentésével kapcsolatos tevékenységek
    • A már kibocsátott káros anyag részecskék elnyelésének növelése faültetéssel.
    • A lakosság - különösen a fiatalabb generációk – környezettudatosságának növelése.
    • A gyalogos közlekedés feltételeinek javításával az emberek ösztönzése arra, hogy a gyaloglást vagy a kerékpározást válasszák az autóhasználat helyett.
  • A projekt összköltsége bruttó 412 841,38 Eur (ebből uniós forrás 371 557,23 Eur)
  • ETT és Kormányhivatal költségvetése együtt: bruttó 339 562,54 Eur

Kapcsolódó galéria

Faültetés a Móricz iskola előtt