Elkészült a Polgármesteri beszámoló: közös eredményeket mutat be

Elkészült a 2021-es Polgármesteri beszámoló, ami az elmúlt hetekben került a nyíregyháziak postaládájába. A hagyományos kiadványról dr. Kovács Ferenc azt nyilatkozta, azért is született, hogy a nyíregyháziak lássák egyben, hogy mi minden történt. A polgármester kiemelte, a fejlődés nem automatikus, nagyban segítette a kormányzat támogatása, s rengeteg terv van a jövőre nézve is, sze­rinte most dől el a következő 20–30 évre Nyíregyháza jövője. (Megjelent a Nyíregyházi Napló április elsejei számában.)

Dr. Kovács Ferenc szerkesztőségünknek azt mondta, a Polgármesteri beszámoló azt foglalja össze tényszerűen, hogy a város mit fejlődött, s mit ért el az elmúlt időszakban, közös eredményként. Hangsúlyozta: a koronavírus-világjárvány ellenére sikerült a működést a szokott színvonalon fenntartani, ami eleve kihívást jelentett. Jól vizsgázott az önkormányzati rendszer, mert az azt megelőző tíz év ezt megalapozta. Emellett sikerült a fejlesztéseket terveknek megfelelően folytatni olyan körülmények között, amire nem lehetett felkészülni. A polgármester szerint a 2010-et követő kétévnyi, pénzügyi csődmenedzselést követően 2013-tól lehetett fejlesztéseket indítani a városban. Ma már a nyíregyháziak előtt is kirajzolódhat, hogy egy átgondolt, koncepciózus, koordinatív és szintetizáló fejlesztési program fut évek óta, ami több elemből áll, egymásra épül, egymást erősítve, sokszor nem csak egy területen belül. Jó példa erre az infrastruktúra-fejlesztés, a turisztika, a szociális program, vagy éppen a Kulturális Negyed. S a sikereket országos, nemzetközi díjak is visszaigazolják.

Élen a forrásokban és a megvalósításban

Az elmúlt időszakban több kormánytag is megyénkbe érkezett, akik egyöntetűen dicsérték Nyíregyházát és fejlődését. A polgármester megerősítette, amit a kormány tagjai mondanak, statisztikai adatokkal bizonyíthatóak. – Például a Modern Városok Program megvalósításában az élen járunk, nálunk 2 hotel is épült, máshol egy sem, pedig tervezték. Az EU fejlesztéseknél a TOP programból a legtöbb pluszforrást nyertük, s a beruházásokat meg is tudtuk valósítani. Ami az uniós, jövőbeli forrásokat illeti, 50 milliárd forintot meghaladó az a keret, ami hozzánk érkezhet – ez a megyei jogú városok között a legmagasabb összeg.

Nem automatikus a fejlődés

Dr. Kovács Ferenc hozzátette: mindezek tények, de a legfontosabb, hogy a nyíregyháziak mit éreznek. Fel kell tenni ugyanis azt a kérdést, miért fejlődött a város az elmúlt évtizedben, ugyanis ez nem automatikus. – Miért volt az, hogy 2010 előtt nem így fejlődött? Hogy alakult ki az a helyzet, hogy két és fél évig csődmenedzselésre volt szükség? Így nem tudtunk fejlesztéseket indítani, mert olyan lehetetlen pénzügyi helyzetben volt a város.

Fontos a képviselők szerepe

– Emögött ott van az együttműködés a kormánnyal. Hiába van jól lobbizó városvezetés, ha nincs kormányzati partnerség. És nagyon nem mindegy, hogy kik az országgyűlési képviselők. Tudják segíteni, együtt tudnak működni a városvezetéssel, a város érdekében dolgoznak, vagy a saját karrierjük, pártpolitikai utasításaik mentén tevékenykednek? Nagyon sokszor – láthattunk erre is példákat – akár a város, az általuk képviselt közösség ellenében? Itt, Nyíregyházán ez a választás tétje: a város fejlődése tud-e folytatódni vagy nem?

Lényeges a kormánytámogatás

– Nagyon sok tervünk van, sok olyan van folyamatban, aminek a megvalósítása a következő 1–2 évben realizálódhat. A gazdaságfejlesztésnél eljutottunk idáig, hogy az idei és a következő év lehet az áttörés Nyíregyháza életében, de ez kormányzati segítség nélkül nem megy. Hiába vannak nekünk kiváló terveink, ha nincs hozzá központi támogatás, és ha nincsenek mellé olyan országgyűlési képviselők, akik a városvezetéssel együtt tudnak dolgozni. Most törhetjük át azt a több évtizedes korlátot, hogy lesznek itt olyan színvonalas munkahelyek nagy számban, ami lehetőséget ad arra, hogy a fiataljaink visszajöjjenek és itt alapítsanak családot, itt éljék az életüket. Nagy számban ezt tervezik, csak eddig a lehetőségek nem voltak meg hozzá kellő mértékben. Azt gondolom, hogy a város jövője szempontjából, milyen lesz Nyíregyháza 20–30 év múlva, alapvetően ettől függ.