Fásítás – Az év első helyszíne Mandabokor volt
Fotó: Trifonov Éva

Egy egészséges és élhető város megteremtését szolgálja a dr. Kovács Ferenc polgármester kezdeményezésére indult fásítás, melynek idei első helyszíne Mandabokor volt. A már 5 éves program a városvezetés számára egy folyamatos és fontos feladat, idén tavasszal további 32 helyszínen terveznek 194 csemetét ültetni.

 

A 2018 őszén elindult polgármesteri fásítási program folytatódott hétfő délután. Az önkormányzat, illetve a NYÍRVV Nonprofit Kft. által megvalósított akció célja, hogy a szabolcsi vármegyeszékhely egészségesebb és élhetőbb város legyen. Mandabokorban a közösségi parkban 7 db gömb csepleszmeggyet ültettek el, valamint 7 db smaragd tuját pótoltak.

„Ezt a parkot évekkel ezelőtt hozta létre Mandabokor közössége az önkormányzat támogatásával. Azóta is az önkormányzattal együtt tartják rendben ezt a parkot. A Covid rámutatott arra, hogy nagyon fontos, a közösségeknek legyen kinti helye is, ahol időnként össze tudnak jönni, közösségi rendezvényeket tudnak szervezni. A külterületeken élők is szeretik a szépet, a szép környezetet, melyet ápolnak és védenek. Sajnos előfordul, hogy a növények cserére szorulnak. Itt is így történt. Voltak olyan tuják, melyeket kicseréltünk a NYÍRVV segítségével” – tájékoztatott Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő.

Folyamatos a fásítás

A fásítási programnak – melyhez sok intézmény, cég és magánszemély is csatlakozott – nincs határideje, ezzel a kérdéssel a jövőben is folyamatosan foglalkozni kell – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

„Jövője azért van egyrészt, mert még nagyon sok helyre kell fát ültetnünk. Sok lakossági ötlet van, melynek nagy része teljesen megalapozott. Mindjárt itt a május, a faültetésnek van egy szezonális rendje – tavasz és ősz –, ezt mi igyekszünk kihasználni. Remélem, a program nagyon sokáig tart, amíg minden helyre szép fák kerülnek Nyíregyházán, szebb lesz a környezetünk, egészségesebb a levegő.”

Komplex fejlesztések a környezettudatosság jegyében

A nyíregyházi városvezetés számára a „zöld” gondolkodásmód fontos feladat. A városban létrejött fejlesztések a környezettudatosság jegyében mindig együtt járnak valamilyen póttevékenységgel. Dr. Kovács Ferenc kiemelte, hogy ez az utóbbi időkben a leglátványosabb a közúti infrastruktúra-fejlesztéseknél volt. Nagyon sok földutat aszfaltoztak le, valamint nagy forgalmú utakat újítottak fel. Ezeket a fejlesztéseket úgy teszik komplexszé, hogy közben fákat és cserjéket ültetnek, a kiszáradt, beteg növényeket kicserélik, folyamatosan pótolják.

További helyszínek

2020-ban 565, 2021-ben 399, 2022-ben 556 db facsemetét ültettek. A tervek szerint tavasszal további 32 helyszínen, többek között a belvárosban, a Jósavárosban, a Bujtosi Városligetben, a Malomkertben, a Kossuth utcán, Örökösföldön, a Kertvárosban 194 facsemetét ültetnek majd el.

Kapcsolódó galéria

A fásítási program Mandabokorban folytatódik