Falusi húsvét a Sóstói Múzeumfaluban
Falusi húsvét a Sóstói Múzeumfaluban

Tojásfestéssel, többek között sárga túró és pászka készítésével, kiállításokkal, állatsimogatóval, zenés előadásokkal és falusi locsolkodással várja a látogatókat a Sóstói Múzeumfalu a húsvéti hosszú hétvégén.

Az ünnepi programok már április 15-én, nagypénteken megkezdődnek, ekkor várják 10 órától hagyományos húsvéti tojásfestésre az érdeklődőket, de 11 és délután 4 óra között arra is lesz lehetőség, hogy görögkatolikus húsvéti ételeket készítsenek.

Nagyszombat – kiállítás is nyílik

Nagyszombaton megnyílik a vásárosnaményi Bereg­szem Egyesület időszaki kiállítása, a beregi textíliák páratlanul gazdag motívumkincsét, a hungarikummá emelt kincset láthatják a Jármi kúriában, de szintén lesz húsvéti tojásfestés és ezen a napon a reformátusok ünnepi ételeit is elkészíthetik a vállalkozó kedvűek.

Húsvétvasárnap – pulyasarok

Húsvétvasárnap 10 órától tojásfestés lesz a program, 11 órától pedig pulyasarok várja a gyerekeket a Lenka Mûhellyel.

Húsvéthétfő – táncház és locsolkodás

Húsvéthétfőn délelőtt fél 11-kor nyílnak meg a múzeumfalu kapui, lesz falusi locsolkodás a Nyírség Táncegyüttessel, megnyitják Mészárosné Nyúzó Alexandra „Értéktár a múzeumban – Múzeum az értéktárban” című állandó kiállítását, és megtekinthetik a Nyíregyházi Tánctanoda műsorát is a faluközpontban. Délben a református, egy órától pedig a görögkatolikus húsvéti szokásokról tart majd előadást dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató. A kisebbek az Ákom-Bákom BÁBcsoport műsorán szórakozhatnak, délután táncházba és locsolkodásra invitálják a múzeumfaluba kilátogatókat, valamint lesz református istentisztelet, daltanulás és tavaszi falujárás, illetve vásári komédia is.

Egész napos programok:

–         hagyományos húsvéti tojásfestés,

–         kézmûves foglalkozás és kölnivízkészítés az újlétai magtárban,

–         húsvéti ételek és töltött káposzta,

–         falusi vásár,

–         kosaras körhinta,

–         népi játékok,

–         gyógyteakóstolás,

–         szövés,

–         tánctanoda.