Fakivágási munkálatok - Forgalomkorlátozás a Blaha Lujza sétányon

2023. május 30-án elkezdődik a Blaha Lujza sétány jegenyenyár fasor rekonstrukciójának első üteme a balesetveszélyes fák eltávolításával.

A NYÍRVV Nonprofit Kft., mint a közterületi zöldfelületek kezelője kedden, szerdán és csütörtökön fakivágási/faápolási munkálatokat végez a sétány Északi és Déli oldalán.

A fasor egyedeit a szakemberek egyesével felmérték. Vizuális és műszeres vizsgálatot (Fakopp 3D) végeztek, amellyel kimutatták, hogy előrehaladott korhadás és odvasodás áll fenn, feltehetően korukból és a kedvezőtlen élőhelyi viszonyokból fakadóan. A vegetációs folyamat beindulásával láthatóvá váltak a lombkorona száradásos folyamatai is, és mivel ezek a fák fokozott balesetveszélyt jelentenek a gyalogos- és gépjármű forgalomra, valamint a parkoló járművekre egyaránt, ezért szükségessé vált kivágásuk.

A fakivágás összesen 20 db fát érint, melynek pótlása 37 db előnevelt oszlopos habitusú fa ültetésével történik az őszi időszakban (mivel a nyári meleg és a légköri aszályos időszakok csökkentik a fák eredési potenciálját). A fasor megmaradó egyedeinek egészségi állapotát veszélyeztető folyamatait ápoló célzatú kertészeti beavatkozásokkal lassítják.

A fakivágás során az érintett Blaha Lujza sétányon forgalomkorlátozást vezetnek be, a munkavégzés ideje alatt (06:00-14:00 között) az átmenő forgalom megszűnik.

Kérik az arra közlekedők türelmét és megértését!