Ezer tételt meghaladó hagyaték – Kiss Lajos és Boross Géza relikviái a múzeumban

Több mint 1000 tételt meghaladó anyag került a Jósa András Múzeum gyűjteményeibe. A család önzetlen adományozása révén az intézmény egykori igazgatójának, Kiss Lajos néprajzkutatónak és vejének, Boross Géza festőművésznek a hagyatékából.

Nyíregyházáról került egy több mint ezer tételnél is többet számláló anyag a múzeum gyűjteményébe, egyrészt Kiss Lajos hagyatékából, aki a Jósa András Múzeum második igazgatója volt a névadó után. Az egykori vezető veje volt Boross Géza, egy országosan is elismert festőművész, az ő hagyatékának egy részével is gazdagodott a gyűjtemény.

Jelentős hagyaték

Nem kicsi az a szám, ami most bekerült, 1666 darabos a gyűjtemény. Hogy ha tematikára leosztanánk, akkor 66 akvarell, olajfestmény 14 darab, Boross Géza 30 darab vázlatfüzete, közel 900 grafikája az, ami mostantól a gyűjteményünket gyarapítja. Grafikai lemezek is kerültek be, összesen 23 darab. Mindkét részről dokumentum és tárgyi anyag 155 darab, személyes tárgyak még 34 darab és még csatlakozik ehhez a gyűjteményhez 444 darabos könyvészeti anyag, tehát azok a könyvek, amiket ők használtak életük során” – mondta dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Attól függetlenül, hogy a Jósa András Múzeum zárva tart, a szakmai munka természetesen nem állt meg. Az intézmény hármas funkciója, vagyis a gyűjtés, a megőrzés és a bemutatás közül csak az utóbbi szünetel.

Boross Géza és Nyíregyháza

A most kapott gyűjtemény nagyon friss, az ajándékozási szerződést október végén írta alá dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató. Bár Boross Géza rákospalotai születésű, több szállal kapcsolódik városunkhoz.

A képzőművészeti főiskolán Rudnay Gyula tanítványa volt, a főiskola elvégzése után pedig három évig, 1930 és 1933 között Rudnay tanársegéde volt. Ez azért fontos, mert ez igen mély nyomokat hagyott Boross Géza munkásságán. 1936-ban került Nyíregyházára, itt a Református Tanítóképző Intézetnek volt a rajztanára és mindezek mellett Kiss Lajossal együtt járta a falvakat, készített különböző rajzokat, illusztrációkat egyrészt Kiss Lajos könyveihez, másrészt a múzeumhoz, és természetesen mindezek mellett aktívan részt vett a nyíregyházi és a debreceni művészeti közélet eseményein. Ugyanakkor aktív szerepet töltött be a nyíregyházi Benczúr kör, valamint a Bessenyei körnek a munkájában, 1947-től pedig – mindösszesen egy éven keresztül – a Bessenyei György Népfőiskolán is tanított” – mondta Madár Ximena művészettörténész.

A páratlan értékű és igen változatos anyag, ami most bekerült a Jósa András Múzeum gyűjteményébe, zömében képzőművészeti alkotásokat tartalmaz, a hagyaték eszmei értéke több mint 10 millió forint – mondta az intézmény igazgatója.