Ezekért érdemes nyíregyházinak lenni - 2018 márciusi történések Nyíregyházán

Február 23-án három helyszínen zajlottak megemlékezések a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából. A városházán rendezték meg a középiskolásoknak meghirdetett irodalmi pályázat ünnepélyes eredményhirdetését, majd Toma András, az utolsó magyar hadifogoly emléktáblájánál hajtottak fejet az emlékezők. Délután megemlékezés és koszorúzás volt a Kommunista Diktatúra Áldozatainak - az egykori MSZMP pártszékház előtt felállított emlékművénél.

Az önkormányzat február 25-én és március 11-én a Mozdulj Nyíregyháza! – programsorozat keretében Fittvasárnappal várta a nyíregyháziakat a Continentál Arénában. A lelkes sportbarátok Rubint Rékával, majd Katus Attilával mozoghattak az egészségükért. Kísérő programként egészségügyi szűréseken vehettek részt az érdeklődők.

Február 27-én ülésezett az Idősügyi Tanács.

Február 28-án az önkormányzat, az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság, a megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, a Nyíregyházi Civil Fórum, a Szent Imre Katolikus Szülők Egyesülete és a Fiatalok Kulturális Szövetsége XII. alkalommal rendezett jogi, pénzügyi konferenciát. A résztvevőket Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntötte.

Március 1-jén egy sajtónyilvános eseményen ismertette jövőbeni terveit és célkitűzéseit a MARSO Tenisz Centrum Egyesület, amely 2017. év végén vette át a tenisz club üzemeltetését.

25 éves lett a Jósa András Oktatókórház Onkoradiológiai Osztálya. A jubileumot egy tudományos ülés keretében ünnepeltek március 2-án, ahol Dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntötte a résztvevőket.

Március 2-án Dr. Kovács Ferenc polgármester, Dr. Szabó Tünde Sportért felelős államtitkár és Kósa Lajos tárca nélküli miniszter, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke ünnepélyesen átadták városunk első fedett jégpályáját.

Tovább épül Nyíregyháza körül a Nyugati elkerülő. A beruházás alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el március 5-én. Az útépítés két szakaszon valósul meg: a Tiszavasvári és a Tokaji út között, valamint a Tokaji út és a Kótaji út között.

Március 6-án tartották meg a „Szabolcs-Szatmár-Bereg megye felzárkózás-politikai együttműködési programjának megvalósítása” című projekt nyitórendezvényét és a Megyei Felzárkózási Fórum alakuló ülését a megyeházán. Az eseményen Jászai Menyhért alpolgármester volt jelen az önkormányzat nevében.

„Lépésről-értékre” hazánk tündéri mezején címmel tartott sajtótájékoztatót március 7-én Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Dr. Szabó Tünde államtitkár és Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke a Sóstói Múzeumfaluban.

Ugyanezen a napon Dr. Kovács Ferenc polgármester és Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár gyógytorna eszközöket adott át a Mozdulj Nyíregyháza! gerinctorna foglalkozásán résztvevőknek a Zrínyi gimnáziumban. Az eszközök beszerzését az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Hiszek Benned Sport Program keretében támogatta.

Március 8-án rendezték meg a Városi Nőnapi Ünnepséget a Váci Mihály Kulturális Központban. Az ünnepelteket Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntötte.

25 éves a Kállay Gyűjtemény. Az ez alkalomból rendezett jubileumi kiállítást március 13-án Dr. Ulrich Attila alpolgármester nyitotta meg. A rendezvényen jelen voltak a Kállay család tagjai is.

Március 14-én emléktábla koszorúzásokkal kezdődött meg a nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó programsorozat. Az Északi temetőben a ’48-as sírkertben Halkóné Dr. Rudolf Éva a köznevelési-, kulturális és sportbizottság elnöke, a Petőfi téren, a költő szobránál Dr. Ulrich Attila alpolgármester, 15-én a Kossuth téri önkormányzati ünnepségen Dr. Kovács Ferenc polgármester mondott ünnepi beszédet.

Nemzeti ünnepünkön Jászai Mari-díjat vehetett át Szabó Márta, a Móricz Zsigmond Színház színművésze. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, kiemelkedő színművészeti, színészi, rendezői, dramaturgiai és színháztudományi, színházelméleti tevékenysége elismeréseként adta át a kitüntetést Szabó Mártának. A kitüntetettek között volt Fucsovics Márton nyíregyházi teniszező is, aki kiemelkedő színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. Szűcs Csabáné, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatóhelyettese színvonalas munkájáért a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehette át Balog Zoltántól.

A Fatum-Nyíregyháza női röplabda csapata nyerte a Magyar Kupát, miután a döntőben 3:2-re legyőzte a Magyarországon évek óta címvédő Békéscsabát.

Március 19-én rendezték meg a DJP Hálózat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mentor Találkozóját a Móricz Zsigmond Könyvtárban. A rendezvényen résztvevőket Dr. Ulrich Attila alpolgármester is köszöntötte.

Ugyanezen a napon adták át a Vasútállomás épületében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal legújabb Kormányablakát.

Március 20-án Nyíregyházára érkezett Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) országjáró fóruma, ahol a nyugdíjas szövetkezetek működéséről tájékoztatták az érdeklődőket.

Március 20-án diákpolgármester választást tartottak a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Az új diákpolgármester a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Szakgimnáziumának tanulója, Péter János lett, aki Jászai Menyhért alpolgármester előtt hivatalosan is esküt tett.

Március 20-án Nyíregyházán járt Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, aki többek között a Nyíregyházi Evangélikus Hitközség fejlesztési beruházásáról is tájékozódott. A kormány támogatásának köszönhetően megújul a nagytemplom belseje, felújítják és bővítik a gyülekezeti házat, és más épületek rekonstrukciója is megvalósul.

Ugyanezen a napon Dr. Ulrich Attila alpolgármester és Dr. Szabó Sarolta a múzeumfalu igazgatója sajtótájékoztatón ismertették a Húsvétvárás a Kossuth téren és a Falusi Húsvét a Sóstói Múzeumfaluban programok részleteit.

Március 20-án rendezték meg a Városházán a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola és a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat által meghirdetett „Lengyel-magyar két jó barát” játékos csapatverseny 7. osztályosoknak – döntőjét.

Országjárása során Nyíregyházára érkezett és a város turisztikai szereplőivel találkozott március 21-én dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Majd Nyíregyháza, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai eredményeiről és a jövőre vonatkozó fejlesztési tervekről Dr. Kovács Ferenc polgármesterrel és Dr. Szabó Tünde államtitkárral tartottak közös sajtótájékoztatót.

Ugyancsak március 21-én Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző fogadta a Városházán, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium Nyíregyházára érkezett holland cserediákjait.

Március 22-én rendezte meg a Kertvárosi Gyermekekért Alapítvány a „Menő menza a kertvárosi iskolában” elnevezésű projekt nyitórendezvényét, ahol Dr. Ulrich Attila alpolgármester is köszöntötte a résztvevőket.

A Kelet-Magyarország napilap immár második alkalommal rendezett szakmai fórummal egybekötött állásbörzét a Continental Arénában. Március 22-én a közel hatvan kiállító több száz állásajánlattal várta a látogatókat.

Március 23-án Dr. Kovács Ferenc polgármester ünnepélyesen átadta a Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma felújított épületét. A mintegy 80 millió Ft-ból elvégzett felújítási munkálatok a nemzetgazdasági minisztérium támogatásával valósultak meg.

Március 23-án a Váci Mihály Kulturális Központban rendezték meg a Lengyel - Magyar Barátság Napja alkalmából a városi ünnepséget. A vendégeket Dr. Ulrich Attila alpolgármester köszöntötte.

Nyíregyháza idén is csatlakozott a „WWF Föld Órája” akcióhoz. Március 24-én szombaton 20.30 és 21.30 között nyolc helyszínen kapcsolták le városunkban a díszvilágítást.

Március 26-án Dr. Kovács Ferenc polgármester, Novák Katalin és Dr. Szabó Tünde államtitkárral ünnepélyesen átadták a város újonnan épült óvodáját a Jósa András Oktatókórházban. A beruházás több mint 320 millió Ft-ból valósult meg, amelyhez az önkormányzat 107 millió Ft önerőt biztosított.

Március 27-én Nyíregyházára érkezett és megnyitotta kapuit a Seuso-kincs kiállítás, az idén 150 éves jubileumát ünneplő Jósa András Múzeumban. A különleges és rendkívül értékes tárlatra már több mint 14 ezren regisztráltak.

Március 27-én ülésezett az Idősügyi Tanács.

Március 28-án Dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Szabó Tünde államtitkár ünnepélyesen átadták a Nyíregyházi Állatpark újonnan épített, modern főbejáratát és látogatócentrumát. A projekt keretében egy hópárduc-kifutóval gazdagodott az állatpark.

Az eltelt időszakban városunk 3 szépkorú polgárát köszönthettük születésnapja alkalmából:

90. születésnapja alkalmából:

Kovács Ferencnét Halkóné Dr. Rudolf Éva közgyűlési képviselő,
Bordás Lászlónét Tóth Imre közgyűlési képviselő,
Nagy Lászlónét Andó Károly közgyűlési képviselő
köszöntötte, és adta át az ünnepeltnek Magyarország Kormánya, valamint Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata
emléklapját.

További jó egészségben töltött szép éveket kívánunk mindhármuknak.