Ezeken a helyeken hordjon maszkot, ha el akarja kerülni a büntetést
Ezeken a helyeken hordjon maszkot, ha el akarja kerülni a büntetést

November 2-ától szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés: kiterjesztik a vendéglátásra, illetve a szórakozóhelyekre. Kizárólag az étel és ital elfogyasztásakor lehet levenni a maszkot. A rendőrség a kereskedelmi hatóságként járhat el, így az ellenőrzéseket végrehajthatja, illetve szankciókat szabhat ki a szabályt megszegőkkel szemben.

Mivel a vírus felszálló ágban van, a koronavírus-járványban megbetegedettek száma továbbra sem csökken, ezért a kormányzat szigorúbb intézkedések bevezetését rendelte el – írja közleményében a Századvég. Az új rendelet értelmében hétfőtől joga van a rendőrségnek éttermeket, boltokat bezárni, joga van, hogy javaslatot tegyen, és bezárja a sport- és kulturális rendezvényeket. Magyarországon – több más országgal összevetve – most sem rossz a helyzet az állampolgári fegyelmezettség szempontjából, de a járvány súlyosbodására is lehet számítani, ezért szigorúbb és elővigyázatosabb intézkedésekre van szükség.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában részletezik, hogy a jövőben hol, milyen helyzetekben kell viselni a maszkot. Ennek értelmében november 2-ától:

 • az éttermekben a vendégeknek is (kivéve, amíg az ételt-italt elfogyasztják),
 • szórakozóhelyeken, koncerteken, nyilvános zenés-táncos rendezvényeken, és minden olyan helyiségben, ahol nem történik étel/ital kiszolgálás,
 • sportrendezvényeken és azok vendéglátó részein,
 • üzletekben, bevásárlóközpontokban vásárlás vagy munkavégzés során is kötelező a maszk viselése.

A maszkviselés módját részletszabályok rögzítik: így a vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy, a vendéglátó üzlet asztalánál ülve, vagy ha a vendéglátó üzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles a maszkot viselni.

A rendelet értelmében azonban továbbra is kötelező a maszkviselés:

 • a tömegközlekedési eszközökön,
 • a mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban,
 • az egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon,
 • a sportrendezvényeken, szabadtéri rendezvényeken.

A Közlöny arra is kitér, hogy a rendőrség folyamatosan ellenőrzést végez, a szabályok betartatása az üzemeltető felelőssége. Aki a szabályokat megszegi, szabálysértést követ el és kivezethető a helyszínről.

Amennyiben nem tesz eleget a rendeletnek, akkor a rendőrség

 • figyelmeztetést adhat,
 • 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy
 • az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

December végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegek, a legveszélyeztetettebb idősek januárban kaphatják meg az oltást. Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag.

hirado.hu