Ezek az ételek szerencsét hoznak 2022-re!
Fotó: nosalty.hu

Szilveszter éjszakát, és az új év első napját rengeteg babona övezi. Ezen a két napon például tilos mosni, teregetni, veszekedni, vagy éppen a szemetet kivinni és az sem mindegy, hogy mit eszünk. Vajon miért kerül minden ünnepi asztalra lencse és malacsült?

 

Malacsült:

Új év első napján szinte minden otthonban kerül malac az asztalra, hiszen szerencsét hoz. A malac az orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Baromfit viszont tilos fogyasztani. A pulyka és a csirke szétkaparja (hátrakaparja) a szerencsét, amely egész évben mellőzni fog minket, ráadásul a pulyka haragot is gerjeszt.

Az év utolsó napján viszont még olyan állatok húsait kell fogyasztani, amik elviszik az előző év problémáit. A hal elúszik vele, a szárnyas pedig elkaparja.

 

Káposzta:

A káposzta szerencsét és pénzt hoz a házhoz. Aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.

 

Lencse, bab, borsó, rizs:

A hagyományok szerint a szemes termések, mint a bab, de főként a lencse a gazdagságot, és a szerencsét jelképezik.

 

Szerencsepogácsa:

Sok helyen szokás volt szilveszterkor pogácsát is sütni. A pogácsák közül egybe egy pénzérmét rejtettek el. Aki ezt megtalálta, és meg is ette 31. éjfél előtt, annak lett következő évben a legnagyobb szerencséje.