Évzáró véradás

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete évente mintegy 1000 kihelyezett véradást szervez, emellett rendszeresen hívják véradásra a donorokat. Napi 100 egység, heti 500 és havi 2000 egység vér szükséges ahhoz, hogy a megye egészségügyi intézményeiben biztosítani tudják a betegellátást, ezt a vérkészletet mintegy 25 ezer véradó biztosítja.

Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta: a karitatív szervezet véradószervezői karácsony és szilveszter között, sőt, az újév első napjaiban is szerveznek véradásokat azért, hogy zökkenőmentes legyen a betegellátás. A folyamatos véradásszervezés azért fontos, mert a vér alkotóeleme, a trombocita csupán öt napig életképes, ezért szükséges a rendszeres utánpótlás. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vérhiány nincs, mert ha ilyen helyzet kialakul, telefonon és sms-ben értesítik a rendszeres véradókat, hogy nyújtsanak segítséget.

Ezt, ha szükséges, most is megteszik. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a két ünnep között, és január első napjaiban is várják a véradókat a Megyei Véradó Állomáson is. Az intézmény munkanapokon reggel 9 és délután 3 óra között tart nyitva, a hétvégi napokon pedig 9 és 13 óra között várják a véradókat.

Fotó:archív