Évadzáró kiállítást szervez ASZAKKÖR

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében működő ASzakkör csoportjainak alkotásaiból rendeznek kiállítást.

 

Mit érdemes tudni a szakkörről? A SZAKKÖR a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó online felülete. Célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével avassa be a látogatókat, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége segítségével a portál indulásakor a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés és a mézeskalács-készítés fortélyaival ismerkedhettek meg a felület látogatói. 2022 őszén ismét elindította kezdeményezését a Nemzeti Művelődési Intézet, ami már közel 15 000 fő részvételével zajlott. 15 szakág került meghirdetésre, melyek az előző évi szakkörök mellett a következőek voltak: kötés gyönggyel, papírfonás, a tojásfestés táji sajátosságai, gyertyakészítés, éremgyűjtés, csuhé, makramé, békés megyei hímzés és quilling. A 2023-ban meghirdetett programban újabb három: a baba-mama horgolás, a natúrkozmetika, illetve a szövés kereten szakkörökkel egészült ki a megpályázható eszköz- és alapanyagcsomagok köre. A folyamatos fejlesztéseknek és a témakörök bővítésének köszönhetően egyre tartalmasabb és színesebb szakköri világ válik elérhetővé a felületen.

akkor.hu a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó, ingyenesen elérhető online felülete, mely a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba avatja be a látogatókat. Bemutató videókon keresztül díjmentesen biztosítunk lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására. Az aszakkor.hu megismerteti a látogatóinkkal a több évtizedes tapasztalattal bíró mestereinket és oktatóinkat.

Partnerünk a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, akik már a portál indulásakor is megosztották az érdeklődőkkel a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés és a mézeskalács-készítés fortélyait.

A Nemzeti Művelődési Intézet ASzakkör programja 2021-ben indult és hatalmas1 sikernek bizonyult. 2022 őszén már közel 15000 fő csatlakozott a szakköri csoportjainkhoz. A szakágak száma is bővült, többek között kötés gyönggyel, papírfonás, a tojásfestés táji sajátosságai, gyertyakészítés, éremgyűjtés, csuhé, makramé, békés megyei hímzés és quilling szakkörök indultak országszerte. A 2023-ban meghirdetett programban újabb három szakág indult: a baba-mama horgolás, a natúrkozmetika és a szövés kereten. 2024-ben pedig már 22 szakág közül választhatnak az érdeklődők. Legújabb szakköreink: makramé középhaladó, horgolás zsinórfonallal, palóc hímzés.

Az ASzakkör programunk nem ismer lehetetlen, segítő kezet nyújt mindazoknak, akik a földrajzi távolságok miatt nem tudnak közösségi tevékenységekben részt venni, és azoknak is, akik bátortalanabbak a közösségi aktivitások terén, vagy még nem döntötték el, hogy hová csatlakozzanak.

Az ASzakkör programunk nem ismer országhatárokat, hiszen ingyenes online anyagainkat az egész Kárpát-medencében és a távolabbi diaszpórákban is elérik a magyar közösségek. Videóink visszanézhetőek, részegységekre tagoltak, újra nézhetőek, melyeket segédanyagok, fotók, leírások is kiegészítenek.

Az ASzakkör programunk lehetőséget biztosít mindenkinek, aki szabadidejében tanulni szeretne és közösségben szeretné fejleszteni a képességeit.

Időpont: 2024. május 21. kedd 14:00

Helyszín: Váci Mihály Kulturális Központ

A kiállítás 2024. június 4-ig látogatható, ingyenesen.