Évadzáró a Móricz Zsigmond Színházban – A nehézségek ellenére folyamatos volt a munka
Fotó: Szarka Lajos

Elmaradt bemutatók, nézők, bérletek és bevételek. Ez jellemezte a Móricz Zsigmond Színház 2020/21-es évadát. Mintegy hatodára csökkent minden mutató a pandémia idején.

260 ezres megtekintést regisztrált  viszont a Móricz Online programsorozat, miközben folyamatosan próbáltak a színészek. A mögöttünk hagyott évad előadásai beépülnek az új esztendőbe a Cseresznyéskert és a Kurázsi mama, a Legénybúcsú és a Szent Iván-éji álom mellé. 

„Köszönöm mindannyiótoknak ezt az egész évadot. Mindenkinek, aki a színpadon, a színpad alatt és fölött, mögött és előtt, és mindenhol, szaktudással, odaadással és türelemmel végzitek a rátok bízott komoly és felelősségteljes munkát. Minden, amit teszünk, a mellettünk, mögöttünk, alattunk, felettünk dolgozó társaink munkáját segíti. Dolgozzunk tovább együtt, egymásért! Hajrá Móricz Zsigmond Színház! Hajrá Móriczok!” – így szólt Horváth Illés művészeti vezető évértékelőjének egy részlete.

Semmi nem volt olyan az elmúlt évadban, mint az előzőekben. Nem volt bemutató, nem volt néző, nem volt siker, sem katarzis. Nem volt Móricz-gyűrű és Nívódíj sem. És ezen az évadzárón már nem volt itt Puskás Tivadar sem, bár ha akarjuk, szerveznek bérletszünetes előadásokat ősztől a Napsugár fiúkkal.

Ami olyan volt, mint tavaly is, például Horváth Illés művészeti vezető évértékelő köszöntője, melyben kitért minden produkcióra. Minden művészben meglátta és megfogalmazta a tehetséget, a csillogást, azt az apró monológot, civil kurázsit, amiért érdemes színházat csinálni és nézni is.

Sok telt házas találkozást kívánt a színháziaknak a polgármester is, aki vendége volt az évadzáró társulati ülésnek. 

„Rossz volt az önkormányzatnak is, ami a színház fenntartója, hiszen nemcsak az önkormányzatnak voltak jelentős bevételkiesései, a színháznak is. Én azt gondolom, hogy ennek a hiányát egyáltalán nem érezhette a társulat. Mentek a próbák – ennek nagyon örülök –, és ment az online program, tréningben maradt a színház. Azt remélem, hogy szeptembertől, amikor indul az új évad, magunk mögött hagyhatjuk ezt a nagyon nehéz és nagyon furcsa időszakot, és újult erővel bepótolhatjuk azt, amit be kell pótolni” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A színház igazgatója elmondta, hogy 12 saját bemutatót tartottak az évadban, melyek egy részét pótolták-pótolják a Szabadtéri Színpadon, mások átkerülnek a 2021-22-es évadra. Ezért lesz jövőre csak 8 új bemutató. Büszkén sorolta a Móricz Online sikereit, nézettségét és visszhangját. Meglepő és sajnálatos viszont a videótár látogatottsága, mely persze azt is jelzi, hogy a nézők élő színházat szeretnének és nem videófelvételeket. Fontos nagy küldetése most a művészeknek, visszaszerezni a nézők igényét az élő színház felé, támogatni az emberi kapcsolatokat. 

„Visszatérés az emberek hétköznapjaiba, tehát ugyanúgy tekintsék a színházat, mint a pandémia előtt. Azokkal a telt házakkal, amikkel a pandémia előtt a színházat már megszokhattuk. Az a célunk, hogy arra a szintre visszahozzuk a színházat. Ugyanolyan színházi élményeket szeretnénk, mint előtte, ugyanolyan dinamikus fejlődését a bérleteink értékesítésének, de a legfontosabb nekem a nézői elégedettség, amit továbbra is megcélzunk” – fogalmazott Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

Százmilliós bevételkieséssel számolnak a színházban, és számítanak a saját előadások utáni vendégprodukciókra. A Szabadtéri Színpadon július 10-én látható a Furcsa pár, majd 17-én A Pál utcai fiúk. Lesz még Pletykafészek, Anyatigrisek, és augusztus 21-én a Legénybúcsú bemutatója. Közben szervezik a VIDOR Fesztivált, melynek pénteken kisorsolták a társadalmi zsűrijét is.

Kapcsolódó galéria

Színházi évadzáró 20210625