Év végéig szupergyorssá válik Nyíregyháza

A program elsőként Nyíregyházán és járásában valósul meg. A Magyar Telekom minden háztartásban elérhetővé teszi a szupergyors internetet... – Még az idén minden nyíregyházi és környékbeli háztartás képes lesz széles sávon internetezni, beleértve a bokortanyákat is. Ez hangzott el csütörtök délután a fejlesztést megvalósító telekommunikációs cég reklámfilmjében, melyet a Városháza dísztermében vetítettek le. A kormány döntése alapján ugyanis a Digitális Magyarország program a szabolcsi megyeszékhelyen kezdődhet el. A mintaprojekt segítségével többek között javítani kívánják a közbiztonságot, bővítik az elektronikusan intézhető közigazgatási ügyek körét, 6 ezer digitális eszközt osztanak szét a városlakók között és 25 ingyenes wifi-pontot is létrehoznak.

– Itt, Nyíregyházán ezt a programot a nyíregyháziak bevonásával, az általuk igényelt, valós szükségletek kielégítésével tervezzük meg, és számukra megtiszteltetés, hogy a kormány és a Telekom Nyíregyházát választotta mintaprojekt helyszínként – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester, aki megköszönte a kormánynak a bizalmat és a Telekomnak a fejlesztést.

További képekért kattintson a fotóra!

A polgármester arról is beszélt, hogy a fejlesztések jó hatással lehetnek a város tőkevonzó képességére és erősíthetik a vállalkozási kedvet. Az infokommunikációs fejlesztésekre Nyíregyházán és a járásban félmilliárd forintot fordít a Magyar Telekom. A cég azonban nem csak a szabolcsi megyeszékhelyen kíván fejleszteni. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója hangsúlyozta: – Ez az első lépés, ez az első állomás egy hosszabb úton. Idén, 2015-ben egyedül az a szándékunk, hogy majdnem 500 ezer háztartásnál országszerte kiépítsük a szupergyors internet-hozzáférést.

[REKLAM]

A vezérigazgató ugyanakkor nagyon örült, hogy Nyíregyházán kezdhetik el a munkát, és ajándékot is hozott dr. Kovács Ferencnek. Egy Digitális város helységnévjelző táblát adott át a polgármesternek a közös munka alkalmából.

A nyíregyházi fejlesztés a kormány tavaly meghirdetett Infokommunikációs Stratégiájának része és a szabolcsi tapasztalatok alapján valósítják majd meg az országos informatikai fejlesztést is.

– 2018-ra minden háztartás számára elérhetővé tesszük a szupergyors internet lehetőségét. Az EU erre 2020-as határidőt ír elő, de mi előbb akarjuk ezt elvégezni, és itt, Nyíregyházán kezdjük. Támogatjuk a digitális közösségi és gazdasági fejlesztést. Az intelligens városi szolgáltatások bevezetése, a térségi gazdaságfejlesztési programok és a vállalkozások informatikai fejlesztése új lendületet adnak a nemzetgazdaságnak. Bővítjük az online ügyintézés formáit – ezt már dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter mondta a Városházán.

A nyíregyházi mintaprojekt összesen 7 ezer háztartáshoz juttatja majd el a szélessávú internetet, ám az infokommunikációs fejlesztések mintegy 140 ezer ember életminőségét javíthatják. A Magyar Telekom szándékai szerint a szükséges technikai beruházások az év végéig elkészülnek.

A Digitális Nyíregyháza hírei a legnagyobb közösségi oldalon a következő linken érhető el: https://www.facebook.com/digitalisnyiregyhaza

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)