Európai Filmhét – Hétfőtől péntekig várják a filmbarátokat a Krúdy Art Moziba
Fotó: Art-Mozi Egyesület

Thriller, vígjáték és animációs film, többnyire francia, olasz, német és belga alkotásokat kínál az Európai Filmhét programja. A Krúdy Art Moziban hétfőtől péntekig vetítenek. Jegyeket csak védettségi igazolvánnyal lehet foglalni és személyesen átvenni.

 

Nincs film – mondja a szakember –, elmaradnak, pontosabban őszre csúsznak a bemutatók, még az Oscar-díjas mozikkal is ez a helyzet. Sokan hiányolták, sokan várták és mégis sokakat meglepett, hogy a Europe Direct idén is megszervezte az Európai Filmhetet.

„Alapvetően olyan filmek kerülnek a moziba, amelyeket már vagy vetítettünk különböző fesztiválokon, vagy egyáltalán elérhetők a forgalmazóknál. Igazából úgy látom, hogy használhatjuk rá nyugodtan, hogy európai film. Nagyrészt ez a mediterrán – olasz, francia – világ fog megjelenni, de annak is az a könnyed, habkönnyű, szórakoztató, kommersz jellege, ami meghatározó, de a hangsúlyosabb, fontosabb alkotások nincsenek jelen ennek a fesztiválnak a programjában. Elsősorban a thriller, aki szereti a feszültséget, annak ajánlom, vagy franciás vígjátékok. Ezt érdemes hangsúlyozni, mert a franciás vígjáték egy kicsit mindig más. Általában a fejünkben van egy vígjáték dolog, azon belül a francia egy külön kategória. Arra kell számítani, hogy ahhoz hasonló lesz. Talán a legérdekesebb és a legértékesebb – vetítettük is már, tehát tudom a reakciókat – egy olasz animációs film, a Medvevilág Szicíliában, ami annak idején, mint könyv is nagy sikert aratott. Az olaszoknál egyik alap ifjúsági irodalom. Nagyjából olyasmire kell gondolni, mint nálunk a Pál utcai fiúk, egy hangsúlyos irodalom, és abból készült egy animációs film, és az nagy sikert aratott Európában mindenhol” – nyilatkozta dr. Drabancz Róbert főiskolai docens.

Tíz nap anyu nélkül, Világpolgárok, vagy a Nyílt titkok – az említett két filmen túl ezeket kínálja a Krúdy Art Mozi a jövő hétre, általában 17 órától, egy esetben korábban. A vetítés előtt a hazai filmes helyzetről tart egy összefoglaló előadást a szakember.

„Amiről én akarok beszélni – így a filmek előtt –, az pontosan az európai filmnek a magyar vonatkozásai felé néznek, mert lehet, hogy elsikkadnak manapság a nagy filmes premierek, különösen azért, mert a filmfesztiválok nincsenek, vagy ha vannak, online formában, nem klasszikus formában, de azért ne felejtsük el, hogy Enyedi Ildikónak meghívták a filmjét a Cannes-i Filmfesztiválra, Mundruczót is meghívták, már nyolcadszor. Ez eléggé hangsúlyos, ha valakit nyolcszor hívnak meg. Enyedi a fesztivál programban, tehát versenyfilmképpen, Mundruczó pedig az egyik most létrejött szekcióban kerül vetítésre” – szólt a hazai moziról Drabancz Róbert.

A napokban egy párizsi sajtótájékoztatón jelentették be a két hazai rendező meghívását. Enyedi Ildikó a Feleségem története, illetve Mundruczó Kornél Evolúció című filmje is szerepelhet a 74. Cannes-i Filmfesztiválon. De előbb Európai Filmhét, melyre online regisztráció során igényelhetnek jegyet, majd a Benczúr tér 7. szám alatt vehetik át védettségi igazolvánnyal.

Az online regisztráció (http://bit.ly/eufilmhet2021) június 1-jén indul, a jegyeket június 7-től személyesen kell átvenni Nyíregyházán, a Benczúr tér 7. szám alatt. Érdeklődni a 30/466-5274-es telefonszámon lehet.