Pillantson be az Érzelmes absztrakt világába!

Folytatódik a testvér- és partnervárosaink képzőművészetét bemutató kiállítássorozat Nyíregyházán. Markus Steiner iserlohni festőművész tárlata már látható a Váci Mihály Kulturális Központban, melynek zárása, az ún. finisszázs várja a vendégeket augusztus 26-án. Ezzel párhuzamosan nyílt ukrán testvérvárosunkból érkezett festő- és textilművész, Bohdan Hubal kiállítása a Városi Galériában. A bemutató címe: Érzelmes absztrakt.

 Ahogy mondja, a textillel a lembergi művészeti egyetem befejezése után kezdett dolgozni. A kazani tatár történelem kultúráját kellett ábrázolnia. Miután már az egyetemen is megérintette a művészeti textil, vélhetően ezért kérték fel arra, hogy készítsen egy hatalmas gobelin képet a Kazanyi Tatár Nemzeti Színház bejáratához. A megrendelés után szőtte aztán első saját képét, így lett 1979–1980 táján hivatás, misszió az életében a textil.

„Mindig izgalmas dolog, amikor más országokban élő művészek mutatják be alkotásaikat, világlátásukat – legyen az fotó, rajz, festmény, szobor vagy akár textília. Művészethez nem értő, művészetet kedvelőként mindig érdeklődéssel fordulok a művészetek világához. Milyen hatást fog gyakorolni rám a kiállított mű? Mit mutatnak, mit beszélnek nekem?” – így köszöntötte a művészt és közönségét Bajnay Kornél önkormányzati képviselő.

A vendégművész nagy köszönettel vette a meghívást, és ahogy mondja, ilyen nagyszabású kiállítással először jár Magyarországon. Nyíregyházára pasztellképeket, gobelint, szőtteseket, vázlatokat és rajzokat hozott. Az Érzelmes absztrakt cím nagyon is ellentmondásos, hogyan is lehet érzelmes egy absztrakt kép.

„Gyakorlatilag egyszerű a válasz – fogalmazott a művész. Már gyerekkoromban édesanyámmal és nagyanyámmal szőttük a szőnyegeket. Hogyne lehetne érzelmi szál, amikor a cérna átfonja magát, aztán amikor meglátja az ember hogyan született meg öltésről öltésre a műalkotás.”

Bohdan Hubal részben független művész, de kiváló és elismert egyetemi tanár is. Professzor a lviv-i egyetem formatervezési tanszékén. Nem mellesleg közel 30 szakmai szabadalom fűződik a nevéhez a belső enteriőr, design, bútorkészítés területéről.

„Azt gondolom, hogy nagyon érdekes megfigyelni, ha a textilnek ez a nagyon kötött, mesterség szintű, szabályszerű, kicsit mechanikusabb készítési módja hogyan alakul át az ő művészetében egy teljesen szubjektív nyelvvé, ami egy kissé oldottabb, sokkal inkább az absztrakt festészet irányába indul, tehát egy sajátos nyelvezetet tudott létrehozni. Egyáltalán nem azt érezzük, hogy itt valamiféle hagyományos textilek függenek a falon, hanem önálló műalkotások, amik kortárs módon beszélnek hozzánk” – nyilatkozta Németh Erika szobrászművész.

Figuralitás nemigen látható a képeken – folytatta a kiállítás kurátora –, természetből inspirálódó rétegek, vizek, kövek, természetes szövedékére asszociálhatunk. Különleges érzelmi állapotok vagy történések lenyomatát tükrözik az alkotások. Belső monológok, nem szigorúan ábrázoló jellegű művészet ez. Folyóként folyik a folyó. Akció és Orgonazene, vagy a Színes sziluettek, Ismerős tájak, és számtalan egyéb cím szerepel a képek alatt. Ukrajna Tiszteletbeli Művésze a világ szinte valamennyi táján kiállított már Izraeltől Lengyelországig, Franciaországtól az Egyesült Államokig. A nyíregyházi kiállítás szeptember 2-ig lesz nyitva a Városi Galériában.

Kapcsolódó galéria

Bohdan Hubal kiállítása a Városi Galériában