Értéktáras lett a nyíregyházi villamos: még 1969-ben nyugdíjazták

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye 164 értéke között szerepel a nyíregyházi Hősök terén 20 éve felállított villamos. Ez a jármű 1969-ig közlekedett Sóstó és az állomás között. Ma már csak emlék, műemlék, találkozási pont a vármegye székhelyén, és tavaly óta egy tétel a Nyíregyházi Települési Értéktárban.

Folyamatosan bővül a vármegyei értéktár, hiszen kincseink megszámlálhatatlan mennyiségben vesznek körbe bennünket. Emellett folyamatosan születnek, épülnek újabb értékek is, melyek természetes módon vannak jelen életünkben. Egyszer csak valaki észreveszi, megméri, és méltónak találja, hogy a bizottság figyelmébe ajánlja. Így volt ez az egykori nyíregyházi villamossal is, mely a települési értéktár után tagja lett a vármegyei értéktárnak is, legutóbb két művész társaságában.

„Ez a ma már 164 érték az utóbbi bizottsági ülésen valóban egy érdekes hungarikum vetélkedő kereteiben három értékkel bővült. Az egyik a villamos, amelynek sajtótájékoztatóján vagyunk, és a Hősök terén egy ikonikus találkozási pont. A másik érték Komiszár János festőművész életműve, és az a máriapócsi alkotóház és kiállítóterem, ahol összegyűjtötte nemcsak saját alkotásait, hanem kortárs festők és barátai alkotásait is, tehát egy nagy érték van ott Máriapócson, ami állandó kiállításként szerepel. A harmadik érték Csergezán Pálnak, a vadászfestőnek, a természetfestőnek az életműve, aki Záhonyban született, és Kisvárdán töltötte a gyermekéveit. Úgy gondolom, aki Fekete István műveit olvasta, biztosan találkozott az ő illusztrációival”

– nyilatkozta Baracsi Endre, a vármegyei értéktár bizottság elnöke. Egy magánszemély, Szaszala László tulajdonában van a Hősök terén, ma már csak kiállítási tárgyként bemutatott villamos, mely két évtizede került a megyeháza előtti térre, az egykori Beloiannisz térre. Ez a hely szakaszhatár volt a jármű útvonalán Sóstó és az állomás között.

„Én is kötődöm ezer szállal ehhez a villamoshoz. Ugyan én nem közlekedhettem rajta, de első dolgom az volt, hogy a gyermekeimet elhozzam ide, nem egyszer, nem kétszer voltak rajta, és ha jönnek ismerőseink, elhozzuk ide őket, és megmutatjuk, hogy mi, nyíregyháziak mire lehetünk büszkék. Az értéktár bizottságnak – akár a városinak, akár a vármegyeinek – én is szívből gratulálok, hiszen óriási munkát végeznek azzal, hogy feltárják, megkérdezik, mi is kell, hogy bekerüljön, mi az, amire büszkék vagyunk. Mi az, amit az országban vagy határon túl is meg akarunk mutatni”

– szólt a tájékoztatón dr. Szabó Tünde kormánybiztos. Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a nyíregyházi villamost az országgyűlési képviselő, utalva képviselőtársa, Vinnai Győző mondataira, aki emlékeiben megidézte a villamost, annak csengőhangját, hiszen még utazhatott az 1969-ig közlekedő járművön.

„Az elmúlt hónapban az ország egy másik pontján egy üzleti partnerrel találkoztam, beszélgettem, és azt kérdezte, megvan-e még Nyíregyházán a villamos a Hősök terén. Büszkén mondtam, hogy igen, itt van. Büszkék lehetünk arra, hogy a város szimbóluma lett. De nemcsak szimbólum, hanem találkozási és tájékozódási pont is”

– mondta Szenti Tibor önkormányzati képviselő. Köszönet a városi és a vármegyei értéktárnak, nemkülönben a Városvédő Egyesületnek, akik őrzik, ápolják a múlt értékeit, hiszen ha nem figyelünk az emlékekre, a hagyományokra, jövőt sem tudunk építeni – mondta a vármegyei értéktár bizottság tájékoztatóján a nyíregyházi képviselő.